Xiaomi попадна в черен списък на Тръмп, компанията отрича обвиненията

Сподели статията с твоите приятели:

Администрацията на Тръмп продължава да действа смело, дори в последните си дни на власт. На 14 януари стана ясно, че 9 китайски компании са попаднали в черен списък на американското правителство, а една от тях е световният номер 3 производител на смартфони Xiaomi. 

Xiaomi всъщност не е в онзи популярен списък на американското правителство, в който преди повече от година попадна Huawei и заради това компанията вече не може да има бизнес отношения с американските си партньори или да ползва произливащи от тях технологии и продукти. 

Xiaomi е включена в черен списък, свързан с китайски компании, за които САЩ смята, че имат връзки с китайската армия. Всъщност Huawei попада и в него. Според заповед на Тръмп от ноември 2020 г. американци нямат право да инвестират в компании от този списък, Това означава, че американски инвеститори няма да могат да закупуват ценни книжа на Xiaomi, а ако вече притежават такива, трябва да ги продадат.

Акциите на Xiaomi се понижиха с 10.6% след новината.

Xiaomi попадна в черен списък на Тръмп компанията отрича обвиненията - Xiaomi попадна в черен списък на Тръмп, компанията отрича обвиненията

Китайският производител побърза да пусне официално становище по въпроса, с което казва, че предоставя продукти и услуги за гражданска и търговска употреба. Освен това Xiaomi припомня, че е компания, която не е контролирана или свързана с китайската армия и не е “комунистическа китайска военна компания”, както е била определена в документарията от наредбата на Тръмп. 

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *