Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на А1 България

Сподели статията с твоите приятели:

А1 обяви, че е избрал Nokia за свой технологичен партньор, който да изгради 5G радиомрежата му. Операторът не поднася изненади с решението си, тъй като финландската компания е дългогодишен негов партньор.

Nokia ще бъде основен доставчик на оборудването за 5G радиомрежата за достъп (RAN) на А1. Компанията осигурява на телекома оборудване от типа AirScale, което предлага супербърз широколентов достъп до интернет с много ниско времезакъснение.

Интересното е, че А1 България е първият оператор в света, който е провел изпитания с новото поколение решение Compact Active Antennas (активни антени), което дава нови възможности за разширяване на покритието, подобряване на качеството на услугите и ефективността им, както и оптимизиране на използваното физическо пространство.

Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на А1 България - Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на А1 България

A1 използва новото поколение активни антени на Nokia в София за своята 2G, 3G и 4G мрежа. Активните антени съчетават най-добрите технологии по отношение на безжичното предаване на данни и антени, за да повишат ефективността на радиоразпръскването, капацитета на базовата станция и обхвата на сигнала, обясняват от оператора. Освен това активните антени на Nokia са енергийно ефективни и компактни, което позволява по-лесно инсталиране, особено в гъстонаселените градски зони.

1623081611 433 Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на А1 България - Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на А1 България

От А1 припомнят, че вече предлагат 5G услуги в над 75 града и курорта в страната, с което осигурява покритие на открито за 50% от населението на България.

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *