Nokia и Ericsson ще доставят 5G оборудване за мрежата на A1

Сподели статията с твоите приятели:

Nokia и Ericsson са избраните доставчици на 5G оборудване за мрежата на А1. Скандинавските компании са избрани за партньори на цялата група A1 Group, което означава, че ще осигурят оборудването за 5G мрежите не само в България, а още в Словения, Сърбия и Хърватия. В Австрия Nokia беше избрана още през 2019 г.

В България Nokia вече изгражда радиомрежата за достъп (RAN) на А1, а основната мрежа ще бъде с оборудване на Ericsson, припомнят от оператора.

Nokia е основен доставчик за радио и основна мрежа в Сърбия и Словения, а през 2019 година беше избрана за партньор при изграждането на радио и основната мрежа на А1 в Австрия. В Хърватия Ericsson оборудване се използва както за основната, така и за радио мрежата на компанията.

Плановете на A1 Group са да предложи 5G не само в големите градове, но и в селските райони и курортите, като това ще се реализира през следващите 5 години.

Междувременно А1 се похвали, че в България разполага с най-бързата 5G мрежа, която е показала 2.5 пъти по-високи медианни скорости спрямо конкурентите (според анализ на Ookla). Vivacom от своя страна миналата седмица обявиха, че тяхната 5G мрежа е най-голямата в страната и покрива най-много населени места. 

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *