JD.com плаща заплати в дигитални юани

Сподели статията с твоите приятели:

Китайският план за въвеждане на национална дигитална валута получава сериозна подкрепа от технологичните конгломерати в страната. Гигантът в интернет търговията JD.com обяви, че плаща заплатите на част от персонала си в дигитални юани. Дигиталната версия на националната валута на Китай влиза по сметките на служителите от началото на годината, предава TechCrunch. JD.com е основният конкурент на другия китайски гигант в е-търговията Alibaba.

Китай експериментира с дигитална версия на националната си валута през последните няколко месеца. През октомври миналата година, властите в град Шънджън предоставиха на 500 хил. жители дигитални пари на обща стойност 10 млн. юана. Целта е тестване на възможностите на дигиталната валута в реална обстановка, като гражданите имат задължението да пазаруват с тях, както онлайн, така и във физически магазини.

И други големи градове последваха примера на Шънджън. Гражданите на тези населени места можеха да кандидатстват пред определени банки, ако желаят да получават заплатите си в дигитална валута.

Създаването на дигитален юан е съвместно усилие на регулаторите, търговските банки и технологичните компании в Китай. Първоначалната идея е дигиталната валута да циркулира в икономиката по подобие на физическия юан, а именно под надзора на централната банка, валутата да бъде разпространявана от шестте най-големи търговски банки към по-малките трезори и доставчиците на технологични решения.

Така например, JD.com си партнира с Китайската промишлена и търговска банка (ICBC), където депозира дигиталните заплати. Платформата за интернет търговия се превърна в една от първите компании, които плащат заплати с дигитален юан. През август миналата година, някои държавни служители в град Суджоу също започнаха да получават заплащане под формата на дигитални пари.

Технологичните компании от своя страна се опитват да участват в изграждането на екосистема, в която да циркулира новата виртуална валута. В последствие това ще помогне на властите да следят паричните потоци с високо ниво на прецизност.

Освен JD.com, услугата за видео стрийминг Bilibili, платформата Meituan и приложението за споделено пътуване Didi също започнаха да приемат дигитален юан от потребителите. Технологичният гигант Tencent пък стана един от “операторите на дигиталния юан”, като ще участва активно в дизайна, работата по проучване и разработка, както и в самата оперативна дейност. Ant Group, компанията на милиардера Джак Ма, също си партнира с централната банка на Китай за изграждането на инфраструктура за трансфер на дигиталните пари.

Производителят на телеком технологии Huawei пък пусна онлайн портфейл на един от смартфоните си, който позволява на потребителите да харчат дигитални юани, дори когато устройството не е свързано с интернет. 

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *