iPhone 13 може да поддържа сателитна комуникация

Сподели статията с твоите приятели:

iPhone 13 може да позволява провеждането на разговори и изпращането на съобщения без нужда от покритие на операторската мрежа, твърди анализаторът Минг-Чи Куо, цитиран от MacRumors.com. Информация за подобни планове на Apple е била публикувана в Bloomberg още през 2019 г.

iPhone 13 ще разполага с хардуер, позволяващ му да се свързва със сателити от ниската околоземна орбита, което означава, че смартфонът ще бъде независим от 4G и 5G мрежите или всякакво покритие на оператора. Така новият модел на Apple ще играе ролята и на сателитен телефон.

Според информацията от Куо iPhone 13 ще бъде оборудван с модифицирана версия на модема Qualcomm X60, който ще поддържа сателитни комуникации.

Инициативата Starlink на SpaceX предлага тъкмо такава възможност за интернет свързаност чрез сателити в ниската околоземна орбита, но според анализатора Apple по-скоро ще си сътрудничи с Globstar.

Все още не е ясно дали Apple ще позволява подобен вид комуникация само през собствените си приложения за обаждания и съобщения. Говори се обаче, че iPhone 13 няма да е единственото устройство на компанията, което ще предлага тази възможност. Тя може да бъде достъпна в бъдеще на очилата за смесена реалност, електромобила и други IoT аксесоари на Apple, смята Куо. 

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *