Facebook и Ray-Ban ще правят очила от бъдещето (ВИДЕО)

Сподели статията с твоите приятели:

Гигантът в социалните медии Facebook се готви да създаде първите си смарт очила с добавена реалност. За изработването на устройството технологичната компания ще си партнира с Luxottica, производителят на известните луксозни очила Ray-Ban. Смарт очилата се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2021 г.

“След като прекарах време с екипа им и във фабриките им, бях убеден, че Luxottica са правилният партньор за нас”, сподели изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на онлайн събитие на компанията, свързано с нейните продукти за виртуална и добавена реалност.

Смарт очилата ще бъдат произвеждани като част от многогодишно партньорство между Facebook и Luxottica. Зукърбърг смята, че това е възможност за обединяване на най-добрата технология с най-добрите очила.

“Все още не мога да споделя подробности, но смело мога да кажа, че тези очила са крачка по пътя към обогатената реалност. Освен това и изглеждат доста добре”, каза шефът на Facebook.

За да изработи високотехнологичните очила, компанията ще пусне прототип, който ще събира информация и носи името Project Aria. Устройството може да е от полза в ежедневието, помагайки да си намерите ключовете, да се ориентирате на непознато място или да “уловите” важен момент.

“Представете си, че се обаждате на приятел и разговаряте с реалистичния му аватар, седнал на масата. Представете си достатъчно интелигентен цифров асистент, който да открива опасности на пътя, да осигурява статистика по време на бизнес среща или дори да ви помага да чувате по-добре в шумна среда”, обясняват от технологичната компания.

Първоначално ще бъдат произведени няколко модела, които ще бъдат носени от служителите на Facebook. Те няма да имат функция за обогатена реалност и няма да се продават, но ще помогнат при изработването на софтуера и хардуера на бъдещите смарт очила. Facebook ги определя като “предшественик на работеща обогатена реалност”, който няма работещ прожекционен дисплей.

Прототипните модели ще имат функции за аудио, видео, проследяване на очите и локация, за да спомогнат развитието на обогатената реалност на интелигентите очила. Те ще събират данни при строги правила – само на определени места, избягвайки записването на чувствителна лична информация. За да получат правото да ги използват, служителите на Facebook ще преминат специално обучение.

С помощта на данните технологичната компания ще разработи и собствена навигация, чиято 3D виртуална карта ще се обновява постоянно. Чрез тези 3D карти бъдещите устройства на Facebook ще могат ефективно да виждат, анализират и разбират света около тях и по-добре да обслужват хората, които ги използват. Устройството Project Aria тества как това може да работи на практика.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *