Brexit струва около 7000 работни места на финансовия сектор на Острова

Сподели статията с твоите приятели:

Напускането на Европейския съюз струва на Обединеното кралство между 5000 и 7000 работни места във финансовия сектор, обяви гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли.

“Това, разбира се, е на първо четене”, каза той пред финансовата комисия на британския парламент. “Това все още не ни посочва какво може да се окаже в крайна сметка. Трябва обаче да кажа, че е значително по-малко от числата, които се говореха след Brexit референдума през 2016 г.”, допълни той.

Още през декември Органът за финансово поведение на Великобритания (FCA) позволи на британските участници на пазара да използват платформи в Европейския съюз за търговия с договори за деривати през първото тримесечие на 2021 г.

Трябва да се има предвид, че търговска сделка, сключена между Великобритания и ЕС, която влезе в сила на 1 януари, не обхваща финансовите услуги, които трябва да се договорят през първото тримесечие на настоящата година.

Андрю Бейли отбеляза, че той не желае постигане на еквивалентност на всяка цена и че крайният срок за приключване на преговорите с ЕС по този въпрос през март изглежда разумен.

Европейската търговия с акции на стойност милиарди долари напусна Лондонското Сити в посока Стария континент в началото на настоящата седмица, което е първият осезаем знак за въздействието на Brexit върху сектора на финансовите услуги на Великобритания.

Великобритания напусна единния пазар на ЕС в края на декември и новата й търговска сделка с блока не обхваща достъпа до финансови пазари.

ЕС попита Великобритания за намеренията ѝ да се отклони от правилата на ЕС, което може да затрудни Брюксел да предостави директен достъп, базиран на “еквивалентност” на финансовия център, известен като Лондонското сити

Шефът на АЦБ предупреди, че Великобритания не трябва да се съгласява да следва сляпо правилата на Европейския съюз, ако това е цената, която трябва да плати за по-добър достъп до пазара на блока след Brexit.

“Ако цената за това е твърде висока, тогава не можем просто да се заемем с каквото и да е”, каза Бейли пред парламентарната финансова комисия.

Великобритания и ЕС се ангажират да постигнат споразумение за меморандум за разбирателство до края на март за сътрудничество във финансовите правила в опит да отключат двустранния достъп до финансовите пазари, базиран на еквивалентност.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *