76% от руснаците не искат Путин да бетонира властта си за 16 години напред, но това е неизбежно | |

Сподели статията с твоите приятели:

76% от руснаците не подкрепят промените в конституцията, които ще позволят на президента Владимир Путин да бетонира властта си за 16 години напред. Това показва независимо проучване на изследователската група на социолога Сергей Белановски, проведено в периода 18-24 юни сред 1267 респонденти.

Едва 24% са съгласни досегашните президентски мандати на Путин да се нулират и той да може да се кандидатира за още два последователни шестгодишни мандата – тоест да управлява до 2036 г.

Всенародното гласуване по конституционните реформи, което ще продължи в Русия до 1 юли включително, обаче ще затвърди властта на Путин.

Една от причините – конституционните промени се гласуват в пакет, а не точка по точка.

Така въпросът за президентските мандати е в пакет с още редица законови изменения – за доминация на руското право над международното, за затвърждаване на “традиционните семейни ценности”, за забрана висшите чиновници да имат банкови сметки в чужбина и т.н.

Ето защо дяловете от респондентите, които ще гласуват “за” и “против” на всенародното гласуване, са почти еднакви – съответно 28% “за” и 32% “против”.

Същевременно 60% от анкетираните декларират намерението си да гласуват до 1 юли включително.

Не бива да забравяме обаче административния натиск, манипулациите и изборните технологии, прилагани от Кремъл, за да прогнозираме, че гласовете “за” тази сряда ще надделеят.

Към момента е неизвестно само дали на 1 юли вечерта ще бъдем свидетели на убедителна победа или разликата между “за” и “против” конституционните промени ще е минимална.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *