60% от българите очакват партиите на промяната да излъчат правителство

Сподели статията с твоите приятели:

“Отчитаме по-високо желание за гласуване на 11 юли, отколкото беше на 4 април”. Тази констатация направи пред БНР социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, които огласиха изследване на обществените нагласи преди предсрочните избори. Той прогнозира около 60-65% избирателна активност, т.е. около 3,5 милиона българи да гласуват.

Според данните от проучването ГЕРБ остава първа политическа сила с 23,8% от гласовете на хората, за “Има такъв народ” биха гласували 20,9 на сто, БСП са трети с 18 процента, “Демократична България” с 11,4%, изпреварвайки ДПС, които са с 10,5%, “Изправи се! Мутри вън!” – с 4,4%. Социологът подчерта, че още не е сигурно влизането в парламента на формацията на Мая Манолова.

Патриотичните организации са тествани поотделно и затова коалиция между ВМРО и НФСБ би събрала 3,2%, а “Воля” – 0,5%, уточни Павлов и подчерта, че е рисков ход решението лидерите на партиите в новата коалиция “Българските патриоти” да не участват в листите за изборите.

Павлов цитира и други резултати от изследването на Центъра за анализи и маркетинг:

“На въпрос дали одобряват изцяло машинното гласуване в секции с над 300 избиратели, 48% са се поддали на пропагандата, че така изборите щели да бъдат по-честни и го одобряват, но 42% не са се поддали на тази пропаганда и смятат, че това гласуване ще затрудни много хора”.

55% от запитаните са посочили, че 45-ото Народно събрание не е свършило нищо полезно, а депутатите само са се карали, но 35% смятат, че то е разкрило корупционни схеми на предишните управляващи.

Само 25% от анкетираните са заявили, че най-важно е да се гласува по оста ляво-дясно, което на предишни избори е било определящо, за 60% най-важното е промяната на статуквото и борбата с корупцията, т.е. тези 60% очакват от партиите на промяната да си говорят помежду си и да излъчат правителство.

Според политолога Атанас Радев е много кратко времето до изборите, за да има съществени промени в предизборните платформи на партиите.

Той подчерта, че може да се очаква доста динамично политическо лято.

Политологът изтъкна липсата на политически консенсус между партиите в 45-ото Народно събрание и посочи, че държавният глава Румен Радев е трябвало да играе роля за постигането на консенсус, но:

“През 4-годишния си мандат президентът не влезе в ролята на арбитър, а в ролята на критикар на управлението на Бойко Борисов. Радев трябваше да говори в името на консенсуса и на бъдещето на страната”.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *