500 души притежават 40% от финансовите активи на Русия

Сподели статията с твоите приятели:

Едва 500 души притежават приблизително 40% от финансовите активи на Русия. Този дял е четири пъти по-голям от средния за света, сочи доклад за световното благосъстояние Global Wealth 2021 на консултантската компания Boston Consulting Group, цитиран от Deutsche Welle.

Независимо от пандемията, през 2020 година руските милиардери са увеличи значително богатството си. Около 500 свръхбогати руснаци, което е по-малко от 0,0001% от възрастното население на страната, притежават цели 40% от финансовите активи на всички руски граждани. Това представлява сума от 640 млрд. долара, сочи докладът.

Това означава, че делът, притежаван от най-богатите хора в Русия, е близо четири пъти по-голям от средната стойност в световен мащаб, която възлиза на 13%, изчислява руската компания „РосБизнесКонсалтинг“.

Личното богатство на хората в световен мащаб също достига рекордни стойности – през 2020 то е нараснало до 250 трилиона долара, което представлява ръст от 8.3%. Това се дължи основно на ръста на фондовите пазари, както и на нарастващите спестявания, според доклада.

От Boston Consulting Group очакват през следващите пет години ново значително увеличение на благосъстоянието по света – заради очакваното възстановяване на икономиките. Водещи по този показател ще бъдат най-вече Северна Америка, Западна Европа и Азия, с изключение на Япония. Към 2025 година тези региони ще концентрират 87% от очаквания ръст на богатството.

През миналата година броят на супербогатите хора в света се е увеличил с 6000 души, достигайки приблизително 60 000 души. Тези хора притежават инвестиционни активи на обща стойност 22 трилиона долара.

Най-много супербогати хора има в САЩ, следвани от Китай. На трето място се нарежда Германия, където живеят 2900 супербогаташи. За свръхбогати се смятат всички хора, които имат състояние от над 100 млн. долара.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *