5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Сподели статията с твоите приятели:

Тези дни успях най-после да се докосна до новия модел ThinkPad X1 Fold на Lenovo, който със сигурност бих казал, че е едно от най-вълнуващите устройства за годината. Това е голям 13.3″ таблет, чийто дисплей се прегъва, подобно на все по-популярните сгъваеми смартфони, като това му позволява да се трансформира и използва като пълноценен лаптоп.

На следващите редове ще ви разкажа за 5-те най-важни неща, които трябва да знаете за Lenovo ThinkPad X1 Fold!

1. Какво е ThinkPad X1 Fold

5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Започвам с това какво всъщност представлява ThinkPad X1 Fold. Това е съвсем различно устройство, което Lenovo разработва от 5 години и с което дава началото на нова продуктова категория. Става въпрос за 13-инчов дисплей, който може да се използва като таблет в разгънато състояние или да се сгъне, да му се добави клавиатура и да се използва като лаптоп.

Всъщност има още няколко междинни ражима на работа, включително all-in-one PC, при което екранът е подпрян на бюрото с вградената му стойка, а пред него сте поставили пълноразмерна клавиатура.

Името ThinkPad подсказва, че Lenovo са създали тази машина основно за работа или поне са я създали така, че да не отстъпва на най-добрите лаптопи в портфолиото им. X1 Fold обаче не е предназначен само за екселски таблици и дълги имейли, а може да се използва за всякакви професионални задачи и за забавление, което бързо става ясно от сгъваемия му екран.

2. Дисплеят

5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

1606658413 647 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Второто ключово нещо за ThinkPad X1 Fold е самият дисплей, около който се върти всичко. Става въпрос за 13.3″ сензорен pOLED екран с резолюция 2048 x 1536 пиксела и 300 нита яркост.

Дисплеят представлява 4 от общо 11-те слоя, изграждащи корпуса на устройството. За него Lenovo са работили с LG Display – един от водещите производители на панели за екраните на най-различни технологични продукти.

Въпросният сгъваем дисплей всъщност е довел и до по-задълбочено партньорство между Lenovo и Microsoft за модифицирането на Windows 10. Операционната система тук разпознава кога сте прегънали екрана и позволява интерфейсът да се разпредели между двете половини. И това не важи само когато ползвате виртуалната клавиатура, а и при мултитаскинг с две приложения.

3. Тегло под 1 кг

1606658413 369 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Продължавам с третото важно нещо за ThinkPad X1 Fold, което е свързано с дизайна и габаритите му. За разлика от повечето подобни хибридни устройства, тук корпусът всъщност не е никак тромав. Дори напротив. Сгъвайки дисплея, получавате нещо, което е малко по-голямо от тефтер (27.8 x 158.2 x 236 мм) и може да се прибере във всяка раница и дори в повечето дамски чанти, въпреки че според мен много често X1 Fold ще се носи просто под ръка.

Теглото също е от най-скромните и започва от 990 грама. Между другото също в този диапазон се върти и друг нов модел от серията ThinkPad на Lenovo – суперкомпактният ThinkPad X1 Nano.

4. Конфигурацията

1606658413 52 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Така стигам до конфигурацията, която се базира на най-новото 11-о поколение Intel Core i5 процесори с интегрирана графика Intel, 8 GB RAM и SSD с капацитет между 256 GB и 1 TB. Да, в началото споменах, че X1 Fold е съвсем адекватен лаптоп и въпреки че на него едва ли ще разработвате сложни графични проекти или ще разцъквате най-тежките игри, устройството може да се справи с всякакви задачи от ежедневния работен процес, като заедно с това ви предложи и суперпреносимо тяло.

Тук ще отбележа още, че лаптопът идва с Wi-Fi 6 и 5G свързаност, която бавно, но сигурно започва да става важна тема и у нас. Вече два от операторите в България обявиха старта на своите 5G мрежи.

5. Аксесоарите

1606658413 140 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

1606658413 632 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold - 5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Приключвам с една от най-любопитните теми – аксесоарите. ThinkPad X1 Fold може да изглежда като таблет със сгъваем дисплей, но към него всъщност могат да се използват няколко много важни добавки, които му добавят нови възможности. И добрата новина е, че в комплекта му влизат няколко такива.

Самото устройство е обвито в кожен калъф, заради който по-горе споменах, че X1 Fold много ми напомня на тефтер, когато се сгъне. Въпросният калъф не само го защитава и придава премиум характер, но има и подвижна стойка, с която таблетът може да бъде подпрян прав на бюро и да служи като монитор или просто за по-удобно гледане на филми с приятели.

В кутията на X1 Fold ще откриете още клавиатура, която чрез магнити се прикрепва към едната половина от сгънатия екран, така че устройството се превръща в лаптоп. Има дори тъчпад, макар и с много мини размери, но винаги можете да включите и мишка. Интересното е, че клавиатурата се зарежа по безжичен път, докато е върху X1 Fold.

Третият аксесоар е стилус на Lenovo, който разпознава 4096 нива на натиск и с който работата по екрана може да стане още по-удобна, особено ако софтуерът, който използвате, предполага по-прецизно управление.

Това бяха моите впечатления от първия лаптоп със сгъваем екран или първия сгъваем таблет, който се превръща в лаптоп, ако предпочитате. Със сигурност една от най-вълнуващите с дизайна и концепцията си машини на годината, която в никакъв случай не е масов продукт с широка целева аудитория, но е нещо, което дава началото на интересна нова продуктова категория в сегмента на мобилните компютри.

Lenovo ThinkPad X1 Fold излиза в България през декември на цена от 6500 лв., така че със сигурност ще остане запазена привилегия за по-ограничен кръг потребители, както повечето продукти, въвеждащи нова технология за пазара. 

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *