45-ото Народно събрание върна България век назад

Сподели статията с твоите приятели:

Владимир Костов

 

   При първите крачки на 45-то Народно събрание споделих опасение, че ако депутатите от различните парламентарни групи не оставят на вратата на парламента враждите и противопоставянията си, няма да могат да изпълнят дълга си към българския национален интерес. И вместо да намерят път към напредък, ще върнат България век назад.

 

   Не е минал и месец от откриването на 45-то НС и виждаме, че тези опасения, убеден съм, че не са били само мои, са потвърдени с пълна сила. Политическите течения, представени в парламента, показаха категорично, че отказват да си подадат ръка за каквато и да било обща работа. Остават буквално броени дни до официалното поемане на пътя към нови избори и никой не очаква някакво друго развитие.

 

    И все пак, не бих упрекнал 45-то Народно събрание за случилото се. Обратното. Според мен, депутатите заслужават благодарност. Защото сигурно можеше да се постигне някаква комбинация, която да се представи за решение на проблема за управлението в рамките поне на година. Те предпочетоха да останат всяка група на ината си, на интересите си, или на поетите ангажименти, пред една или друга, външна или вътрешна, сила. И с това направиха голяма услуга, истински жест, към българското общество.

 

Демонстрираха по най-убедителен начин докъде е стигнало разединението в обществото и особено в политическото тяло /по навик определяно от някои като елит/, носещо отговорността за обществените и държавните интереси.

 

Както се казва – ножът е опрял до кокала! Или обществото и днешните, или – защо не? – и някои нови политически сили – ще съумеят да изградят сега липсващата национална политическа програма и да сплотят на нейна основа българското общество, или краят на България и българщината ще стане неминуем.

 

    Нека оживее в паметта на всички ни времето преди век.

Завършва Първата световна война. България е влязла в нея с надеждата да осъществи национален идеал – обединение на българските земи. Но в края на войната е между победените. Ньойският договор бележи националната катастрофа. Но тогавашните политически сили и българското общество като цяло, вместо да изградят платформа за сплотяване и издигане нов национален идеал, тръгват по пътя на междуособното противопоставяне. Големите /ако предпочитате – великите сили/, както е било винаги и навсякъде, виждат само удобство за себе си. Всяка взима „под крилото си“ подобаваща на интереса й политическа сила и българската политика от оръжие за изграждане на националната общност се  превръща в инструмент за рушене на сплотеността й.

 

Големите промени в пътя на България – преди и след Втората световна война, или след разпадането на съветския блок – бяха осъществени не на основата на някаква нова национална програма и политика, обсъдени и следвани съзнателно от обществото, а  защото се сменяше великата сила, доминираща съдбата на България.

 

    Не излизаме от война, както е било преди век. Но в характера на политическия избор, пред който е изправено българското общество, тогава и сега, има много общо.

 

Отново можем или да се оставим големите да направляват, според своите разбирания и интереси, дейността на разните крила в българската политика, или да формулираме най-сетне национална програма, която да се споделя и подържа от българското общество.

 

И вече опрени на нея да осъществяваме партньорство и сътрудничество със всички страни, с които имаме общи интереси. При цялата сложност на съвременния свят, много са страните, които показват, че подобна политика е градивна и възможна за осъществяване.

   Защо не и България?

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *