3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Сподели статията с твоите приятели:

През 2020 г. много неща в света бяха обърнати с главата надолу от COVID-19, като пандемията се отрази и върху света на технологиите. Всички събития бяха отменени или минаха в онлайн формат, продуктови премиери бяха отложени и като цяло компаниите трябваше да действат светкавично, за да се съобразят и напаснат стратегията си към новия начин на живот. Все пак годината в никакъв случай не премина скучно и на технологичния фронт се появиха цял куп продукти, много от които белязаха началото на съвсем нови категории. На следващите редове ще ви разкажа за три от най-интересните технологични продукта, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Ултралек лаптоп

3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Започвам с ThinkPad X1 Nano, който е личният ми фаворит в каталога на Lenovo и едно от най-интересните предложения в света на преносимите компютри, което се появи в последните 12 месеца. Това всъщност е лаптоп с ултрапреносим корпус, който тежи 907 грама, или колкото 4 смартфона. Размерите обаче по никакъв начин не означават посредставена конфигурация и възможности. Напротив.

X1 Nano е най-лекият модел в серията ThinkPad на Lenovo досега, но всъщност предлага 13″ дисплей с 2K резолюция от 2160х1350 пиксела, опция да бъде сензорен, поддръжка на Dolby Vision, до 450 нита яркост и 100% на гамата sRGB. Конфигурацията се базира на най-новото 11-о поколение Intel Core i7 процесори, 16 GB RAM и до 1 TB SSD, Wi-Fi 6 и опционален 5G модем. Батерията на това малко нещо може да преживее максимум 17.3 часа далеч от зарядното. След това има опция за бързо зареждане.

1609830012 53 3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

При представянето на ThinkPad X1 Nano производителят обяви, че това е и първият ThinkPad с подобрения в сферата на изкуствения интелект и биометрията, които включват подобрено разпознаване на глас и възможност за заключване и отключване на лаптопа само с човешко присъствие. Когато например станете от работното си място в офиса и се отдалечите, лаптопът автоматично ще се заключи. И обратно – щом седнете обратно на бюрото си, той ще се отключи, без нужда от докосване.

Харесвам ThinkPad X1 Nano, защото прави бизнес лаптопите много по-вълнуващи и различни от общоприетия за тях вид, а това винаги е добра идея.

Android таблет, само че за работа

1609830012 653 3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Ето нещо, което като концепция започна да се налага още по-сериозно през 2020 г. – тъкмо заради COVID-19. Защото заради пандемията почти всички заработиха от вкъщи или дори в движение, а учениците започнаха да влизат в час само с включването на персоналния си компютър. Така на пазара се появиха продукти като Lenovo Tab P11 Pro – на първо четене таблет с Android, който обаче с правилния софтуер и окомплектовка се превръща в сравнително достъпен и удобен начин за работа или учене.

Tab P11 Pro има 11.5″ дисплей с OLED панел, резолюция 2560х1600 пиксела и 350 нита яркост. Базира се на чипсет Snapdragon 730G, 6 GB RAM и 128 GB вградена памет и има две двойни камери.

1609830012 594 3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Таблетът идва с Android 10, а в комплекта му влиза твърд текстилен калъф и клавиатура, както и стилус. Всичко това, заедно с пакета офис приложения и още някои софтуерни добавки го правят удобен за работа в движение, когато не сте взели тежкия си лаптоп, или пък го превръщат в адекватна машина за вършене на задачи от студенти и ученици.

“Пробивът” в този случай е по-скоро лансирането на тази продуктова категория на таблети с Android, които досега уж използвахме основно за филми и интернет, но от 2020 г. започнахме да обмисляме и като вариант за “новото нормално”. 

Първият ноутбук със сгъваем дисплей

3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

И идва ред на третата разработка на Lenovo, която включвам в този материал, всъщност можем да определим и като технологичен пробив за цялата индустрия. Говоря за ThinkPad X1 Fold – първият лаптоп в света, чийто екран има свойството да се сгъва.

Притежаваната от Lenovo компания Motorola беше една от първите със смартфон със сгъваем дисплей (новият Motorola RAZR), а подобна технология носи и лаптопът X1 Fold. Това всъщност е нещо като голям 13.3″ таблет, чийто екран се прегъва наполовина и може да се използва в различни позиции. Една от тях е тъкмо наподобяваща лаптоп, като за пълноценно изживяване машината идва в комплект с физическа клавиатура. Чрез магнити тя се прикрепва към долната част на сгънатия екран и превръща X1 Fold в пълнофункционален ноутбук.

1609830012 396 3 технологични пробива с които ще запомним Lenovo през 2020 г - 3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Вече съм ви разказвал подробности за устройството (цък), но тук ще отбележа, че то е една от по-вълнуващите концепции, доведени до реален продукт тъкмо през труболентната 2020 г. Иновацията на Lenovo помогна всички прожектори да бъдат насочени към компанията, но за мен най-любопитното е какво ще излезе от тук нататък. Дали лаптопите със сгъваеми дисплеи ще се наложат като самостоятелна нова категория, ще успеят ли да станат достъпни за по-широк кръг потребители и дали в бъдеще ще излязат извън серията ThinkPad.

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *