2 години и 6 месеца трудов лагер за Навални. До довечера ще има решение и по второ дело срещу него

Сподели статията с твоите приятели:

Руски съд потвърди на втора инстанция присъдата на опозиционера Алексей Навални, предаде Радио Свобода. Решението идва на фона на призивите на ЕС и САЩ политикът да бъде освободен незабавно.

Алексей Навални е най-известният критик на президента на Русия Владимир Путин. През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия, а после беше излекуван в Германия. През януари той беше арестуван в Москва след като слезе от самолета от Берлин.

Аргумент за ареста му беше старо дело, по което той е имал условна присъда, нарушена с това, че не се е явявал редовно в московската полиция за подпис.

На 2 февруари Навални беше осъден на 3 и половина години ефективно лишаване от свобода, от които трябва да излежи 2 години и 8 месеца заради времето, в което по-рано се е намирал под домашен арест. Тази присъда заменя условната, която според съдията е била нарушена.

В събота апелативната инстанция намали срока на ефективно лишаване от свобода с още около 50 дни, приспаднати от друг период, в който Навални се е намирал под домашен арест. Според окончателното решение той ще остане в трудов лагер от общ режим общо 2 години, 6 месеца и няколко дни.

Старото дело, по което Навални трябва отиде в лагер, е прието за нарушение на правото на свободен процес от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ). То косвено е признато за такова и от руските власти, които изплатиха обезщетение на политика за това нарушение.

Една от причините ЕСПЧ да се произнесе по този начин е фактът, че делото е било за измама, докато самият пострадал е заявил в съда, че не е бил измамен от обвиняемия.

Дни преди окончателната присъда на Навални в събота ЕСПЧ издаде и привременни мерки, с които задължи Русия незабавно да освободи политика. Русия коментира това като намеса във вътрешните работи на страната.

“Виж ти, колко странно – каза самият Навални в събота пред съда. – По това дело ме съдиха през 2014 г. Тогава потърпевшите бяха в съда и направо си издиктуваха за протокола, че никакви щети не са понесли от Навални. И съдията какво вика? – Че следствието по-добре знае нанесъл ли съм щети или не съм. После пък имаше едно решение на ЕСПЧ, че делото е било изфабрикувано, а сега има и решение да ме освободят. А пък мене си ме съдят и съдят, и съдят, и съдят, и това изглежда доста странно”.

В събота в съдебната зала присъстваха представители на Литва, Латвия, Естония, Полша, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Нидерландия и ЕС. Няма данни за представител на България, която имаше свой пратеник при предишното заседание на съда.

Присъствието на чуждестранни дипломати беше коментирано от руското външно министерство като опит за натиск върху съдията по делото.

Веднага след задържането на Навални на московското летище през януари 2021 г. екипът му разпространи филма “Дворец за Путин”, подготвен в предишните месеци. Той показва голяма сграда на брега на Черно море, за чийто притежател беше обявен президентът на Русия. Путин отрече да е крайният собственик на имота, а след това за такъв се обяви негов приятел от детските години – бизнесменът Аркадий Ротенберг.

За по-малко от три седмици филмът беше гледан от над 100 милиона души.

Отравянето на Навални, последвано от ареста и присъдата му, както и съдържанието на филма му предизвикаха масови протести срещу Кремъл в над 100 града в Русия. Демонстрациите бяха съпроводени от полицейско насилие и безпрецедентното задържане на над 10 000 души след три протеста, проведени в рамките на 10 дни.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *