Югославия е мъртва, да живее югосферата

Сподели статията с твоите приятели:

Аматьорството на българската дипломация и българската държавна стратегия по отношение на Македония е невероятно. Когато се направи анализ на „вредите и ползите“ на дадено действие, тогава българската стратегия постига напълно противоположни цели по отношение на македонския въпрос. Официална София успя да отчужди македонския народ до степен на отвращение към всичко, което идва от България, което наистина изисква огромен дипломатически антиталант. А в последните изявления българският външен министър Екатерина Захариева се оплаква, че македонците традиционно са били по-близки до сърбите, отколкото до българите, разбира се с мъглявия извод, че това е дело на „сръбската пропаганда“, пише скопският вестник “Слободен печат“ в материал, представен от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Ясно е, че българските политици не разбират или се правят, че не разбират обществената ситуация на своя съсед, а също така не са разбрали, че от Втората световна война до днес най-голямата световна битка е тази за умовете и сърцата на хората. В момента, в който хората по света решиха, че искат да живеят като американци, да пият кока-кола, да носят дънки и да слушат рок‘енд‘рол, Берлинската стена падна и Съветският съюз падна с нея.

Американците все още убедително водят тази битка и докато не искаме да имаме китайска кола, китайски дрехи, китайски телефон, не искаме да гледаме китайски филми и сериали повече от американските, дотогава искрено ще искаме да бъдем американци и нищо друго.

Сега е същото на местно ниво. Македонците не гледат български филми, не слушат българска музика, почти не се интересуват от новините, идващи от София, ако не са свързани с Македония, но ако попитат обикновения македонски гражданин за политическата ситуация в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора или Хърватия (Словения по-малко), тогава той ще се превърне в истински политически анализатор.

Същата е ситуацията и в други бивши югославски държави (с изключение на Косово), където новините от бивша Югославия представляват голям интерес за обществеността. Причините за близостта на тези страни са ясни, те са живели в обща държава 50 години, пеели едни и същи песни, гледали едни и същи филми, всички с изключение на македонци, албанци и словенци говорят на един и същ език, но тези, които не го говорят, го знаят.

Тогава близостта на темите, поставени в тази област, е разбираема и независимо от силната пропаганда в някои страни, че „човек трябва да уважава своето“ или силната вражда между сърби, хървати и бошняци, все още бившият югославски фолклор остава доминиращата тема във всички тези държави.

Дори големите световни медии, като Al Jazeera или CNN, са разбрали това, така че излъчват уникална програма за цяла бивша Югославия, която идва с нещо като “Jutel” само под различно име. Дори Горан Милич, който беше фронтмен на “Jutel”, неслучайно сега е фронтмен на “Al Jazeera Balkans”. Във всички бивши републики музиката и филмите от бивша Югославия често са по-популярни от родната музика и този феномен се случва дори в Хърватия, където е невъзможно да се напише текст за каквото и да е, без да се спомене „патриотичната война“.

Всички тези явления показват, че Югославия е наистина мъртва, но югославската сфера е жива, както винаги. Просто навиците и вкусовете на хората могат да се повлияват, но пазарът следва основно нуждите на купувачите и това се случва с публиката в тези страни. Сега всички тези фактори нашите източни съседи не могат или не искат да разберат, но подобно на папагалите повтарят фразата на „сръбската пропаганда“.

Този наивен и обиден поглед върху нещата допълнително усложнява българо-македонските отношения и в близко бъдеще няма как те да бъдат коригирани. Не знам дали България наистина може и да се бори срещу съдържанието, идващо от бивша Югославия в Македония, но вероятно може да се опита да бъде по-разбираема в Македония.

Но за да направи това, София трябва да се откаже от анахроничните възгледи и позиции, които никой по света не разбира, и за които има силна съпротива сред интелектуалната тъкан в самата България. Просто Борисов, Захариева, Каракачанов и останалите са самотни в примитивизма си и сега се нуждаят от дипломатическо-пропагандно салто, ако искат да оправят нещата.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *