Ще се разграничи ли президентът Радев от своя вътрешен министър?

Сподели статията с твоите приятели:

На 8 ноември 2001 година, три дни преди президентските избори, депутатът от “Коалиция за България” и бивш шеф на следствието Бойко Рашков съобщава в Пловдив, че има свидетелски показания, че Богомил Бонев, тогава участник в президентската надпревара, е поръчал убийството на известен пловдивски гражданин.

Богомил Бонев е кандидат-президент. А Рашков, заедно с бивш съветник на Петър Стоянов, обвиняват Богомил Бонев, че е „поръчал убийство и подслушвал президентството“.

Статия от в. „Сега“ от този период ни припомня какво казва Бойко Рашков тогава в качеството му на бивш шеф на НСлС и народен представител от БСП.

„Има свидетелски показания, че Богомил Бонев е поръчал убийството на известен пловдивски гражданин“, заявил в Пловдив Бойко Рашков. Рашков отказал да назове името на свидетеля – човека, срещу когото било организирано покушението, но оживял. Но бил категоричен, че документът с показанията му съществува. Не знаел дали твърденията са проверени и дали по случая е образувана преписка.

„Нямам намерение дори да коментирам измислиците на Бойко Рашков, но настойчиво призовавам Георги Първанов публично да заяви дали стои зад думите на своя депутат“, заявява тогава Богомил Бонев в нарочна декларация.

Последва реакция – Първанов лично се обадил на Бонев да му обясни, че не е запознат с твърденията на Рашков и не ги смята за уместни.

Бонев отговорил, че с това смята въпроса за изчистен.

Днес, 20 години по-късно Бойко Рашков, вече вътрешен министър и вицепремиер в служебното правителство на президента Радев, прави същото.

В интервю за предаването на Сашо Диков в “Евроком” в петък вечерта Рашков разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърдял пред него, че Борисов го е заплашил с думите: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”. На въпрос какви доказателства има за тези си твърдения, Рашков се подсмихна и обяви, че “както се казва в литературата: “следите остават”. 

 

Скандалът е огромен!

Явно Бойко Рашков демонстрира някаква патология – с клевети и доноси очерня политически противник. Преди 20 години компроматът срещу Богомил Бонев целеше да го откаже от кандидат-президенската кампания. Тогава Рашков се просна по очи пред началника си Първанов, в опита си да го спаси от неудобен противник.

Днес прави същото – обслужва началника си Радев, за да омаскари основния му противник. И го прави човек,  преподавател в Юридическия факултет при УНСС, доцент по наказателно-процесуално право,  ръководител на катедра „Наказателноправни науки“, за когото доказателствата в правото трябва да са свещени, а не думи от типа на “една жена ми каза”.

Тогава никой нито видя, нито чу повече за анонимния свидетел срещу Бонев, нито някой допусна, че той е поръчвал някого за убиване, нито пък Рашков си посипа главата с пепел за гнусната клевета.

Днес е същото – пак анонимен свидетел, пак няма доказателства, пак няма показания, дори май няма да има и сигнал до прокуратурата.

 

Но има една съществена разлика – тогава Първанов постъпи мъжки и се разграничи от Рашков. Лично се обади на своя политически противник Бонев и публично заяви, че намира думите и действията на Рашков за неуместни!

Днес Радев мълчи! 

А въпросът крещи – ще се разграничи ли президентът Радев от своя вътрешен министър? 

И още нещо – пак в петък в прословутото си интервю пред Диков вътрешният министър Бойко Рашков изрече нечуваната в годините на демокрация фраза “бивши хора”, на които се закани дори да ги “освети”!

Този мракобесен термин от най-зловещите години на Държавна сигурност, с който е бил заклеймяван класовият враг, никой никога в годините на демокрация не си е позволявал да го използва. Преди 75 години комунистическият режим определя като „бивши хора“  противниците на червената диктатура – царски офицери, учители, духовници, фабриканти, търговци, адвокати, дипломати, бивши политически дейци.

 

Днес кои са “бившите хора”? Тези, които питат Рашков защо е назначена за началник на кабинета му учредителка на партията на Васил Божков! Кой е политическият враг, според Рашков? Днес може да е ГЕРБ, утре ще е БСП, ако дойде ген. Атанасов на власт…

Какво връщаме в живота на България? Така ли сменяме системата? И с какво я заменяме?

 

Дори в най-ожесточените първи години на политическо и идеологиеско противопоставяне след 1989-та нито един политик, нито един министър, нито един кадър на МВР не си е и помислил да каже “бивши хора” в публичното пространство. А на Бойко Рашков тази фраза му дойде ей така на устата, сякаш това е нещо нормално. Да кажеш: “Чувам нагли изказвания от едни бивши хора, може би трябва да осветим някои”, е наистина зловещ болшевизъм.  И то в страна, член на ЕС!

И правителството мълчи!

 

И пак идва главният въпрос: Ще се разграничи ли президентът Радев от своя вътрешен министър или споделя неговите възгледи за “бившите хора”?

Впрочем това “престараване” на Рашков започва все повече да вреди на Радев …

Нарцисизъм с власт и амбиция е опасно нещо.

А са минали само двайсетина дни, откакто бившият шеф на Следствието пое вътрешното министерство. 

 

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *