Шефът на Агенцията по горите: Има натиск върху мен – България

Сподели статията с твоите приятели:

Новият изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев обяви в студиото на БНТ, че върху него се оказва натиск относно нарушенията с незаконната сеч. 
“Върху мен има натиск. Опасявам се и добре, че има много читави колеги, които ми пазят гърба. Опасяваме се, че изправяйки се срещу истинските причини за незаконните практики в горите, всеки момент може да се опитат да ни злепоставят и да ни направят номер, за да се каже: “Ето – този пречеше и трябва да го махнем”, заяви Дунчев. 
Думите му са по повод незаконната сеч и нарушенията в горите. Директорът на агенцията добави, че има случаи, в които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск.
“Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре – политиците и хората с икономическа власт, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения”, допълни той. Дунчев обяви и че пощата му е залята от писма на колеги, които му пишат, че не смеят да съставят акт и да атакуват нарушителите, защото им се обаждат и ги плашат.
На въпрос кой оказва натиск върху служителите шефът на Агенцията по горите заяви, че уволнението ще е от преките ръководители,  които пък ще бъдат уволнени от тези над тях. “Това е една от причините за спада на нарушенията в последните години по официални данни”, коментира Дунчев.
Според него незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. “Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика”, обясни той.
По думите му въпреки допуснатите нарушения, е мит, че българските гори намаляват. Дунчев допълни и че българската гора през последните 50-60 години нараства по площ. “Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години”, каза още той.
“Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича”, попита той. Директорът на агенцията обясни, че  това чувство се насажда заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.
Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.
Според него не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците – поръчителите и да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.
Дунчев представи и схемата, по която най-често се краде дървесина:
“Реално кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации”.
По думите му повечето търгове за дърводобив са нагласени. “Ако проверите, ще видите, че няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това”, категоричен е той. 
Стана ясно и че служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков е издал заповед за намаляване на официалната сеч в старите гори с 30%.
Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *