“Шахтата не е наша”. Ден след смъртта на дете институциите не могат да изяснят чия е вината

Сподели статията с твоите приятели:

Ден след трагичния инцидент в София, при който 16-годишно дете загина от токов удар, институциите не могат да посочат чия е отговорността.

В неделя в района на столичната болница “Св. Иван Рислки” момчето е чакало на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард “Иван Гешов”. Точно там е бил покосен от токов удар.

Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, малко по-късно момчето умира във Военномедицинска академия.

Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата.

Почти 24 часа по-късно няма яснота кой е трябвало да упражни контрол върху съоръжението, намиращо се на булеварда. Общинските власти твърдят, че отговорността е на електроразпределителното дружество, а то от своя страна отрича да е “собственик на шахтата”.

Извършените проверки до момента сочат, че кабелът е захранвал павилион, намиращ се на територията на болница “Св. Иван Рилски”. Основната версия е, че павилионът за ядки се е захранвал неправомерно с електричество.

Мястото се намира натериторията на община “Триадица”. Районният кмет Димитър Божилов каза пред Свободна Европа, че е изискал записите от уличните камери. Целта е да се провери дали в дните преди инцидента е имало намеса по електрическата мрежа в района на шахтата.

Кой е работил в шахтата?

Очевидци твърдят, че в седмицата преди 16-годишното дете да загуби живота си, група мъже са работили в района на шахтата. Информацията засега не е потвърдена. Божилов отказа да я коментира с аргумента, че “каквото се е случило, ще се види от записите на камерите”.

В същото време министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пък назначи комисия от експерти, която да извърши оглед на мястото. Заради информацията, че шахтата обслужва университетската болница “Св. Иван Рилски“, комисията трябваше да установи дали това е вярно. Здравният министър изпрати писмо и до директора на болницата д-р Антон Петков, с което изиска, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.

Няколко часа по късно от болница “Св. Иван Рилски” изпратиха доклада си и до медиите. В него ръководството на болницата твърди, че комплексът се захрава с електричество от други съоръжения, които са на територията на болницата.

“УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“, се казва в документа.

“Шахтата не е наша”

Междувременно от електроразпределителното дружество – ЧЕЗ казаха пред Свободна Европа, че кабелът, предизвикал инцидента “се намира извън границите” на тяхната собственост.

Според чл. 89 от Закона за енергетиката електроразпределителното дружество поддържа мрежата и обектите и съоръженията към нея в съответствие с техническите изисквания.

На този етап обаче от ЧЕЗ твърдят, че нямат отношение към шахтата. “Шахтата не е собственост на ЧЕЗ”, заявиха официално от компанията.

Откога е шахтата?

На този фон все още е неясно кога и как се е появила шахтата на бул. “Иван Гешов”. От община Триадица нямат подобна информация. По закон ремонт на големите пътни съоръжения в града – булеварди и улици от I клас, се прави от Софийската община, а не от районните кмества. Те отговарят за кварталните улици.

Практиката, обяснена от експерти, е че след изграждането на шахта от страна на общината, местните власти сключват договор с електроразпределителното дружество, което поема поддръжката. “Причината е, че ЧЕЗ не могат да строят на общинска собственост, а пък инженерите на общината не могат да поддържат мрежата на ЧЕЗ”, обясниха неофициално представителите на местната власт в София.

От ЧЕЗ не дадоха допълнителна информация на въпроса имат ли подобен договор и откога е той. От Столичната община в момента извършват проверка кога е приведена в експлоатация шахтата и има ли договор с електроразпределителното дружество. Една от версиите е, че шахтата се е появила през 2018 г. с направата на новия тротоар.

По неофициална информация павилионът на територията на болница “Св. Иван Рилски” съществува от 2016 година, откогато е и договорът между собственика му и лечебното заведение.

Откъде и как се е захранвал с електричество до този момент – януари 2021 г., не е ясно. “Текат проверки, няма как да кажем предварително”, каза районният кмет Божилов. По думите му обаче пътят на кабела – от шахтата, през близки дървета, недвусмислено води до обекта на територията на болницата.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *