Черногорският митрополит Амфилохий почина от COVID-19 | |

Сподели статията с твоите приятели:

Черногорско-приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий почина тази сутрин от COVID-19, предаде БТА. 

83-годишният митрополит Амфилохий почина в навечерието на празника на свети Петър Цетински.

Той беше приет в Клиничния център на Черна гора на 6 октомври с повишена температура и треска. Тази нощ състоянието му рязко се влошило и  бил поставен на респиратор.

Амфилохий бе един от най-влиятелните представители на Сръбската православна църква, известен с националистическите си възгледи. Той стана митрополит на Черна гора преди 30 години. Оттогава политическата карта на Балканите се промени напълно и той изигра една от най-важните роли за това.

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней заяви, че смъртта на митрополит Амфилохий е един от най-тъжните дни в историята на Сръбската православна църква и сръбският народ е изгубил велика личност. “Това е един от най-тъжните дни за нашата църква. Голяма загуба и голяма скръб. Отиде си един добър човек и изключителен теолог”, заяви патриарх Ириней.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази съболезнования на патриарх Ириней, на сръбския народ и специално на сърбите в Черна гора.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *