ЦИК разреши заснемане и излъчване при броенето на вота от секциите

Сподели статията с твоите приятели:

На предстоящите избори ще бъде разрешено видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Видеонаблюдението ще се осъществява в края на изборния ден, след като гласуването приключи. Няма да бъде допускано заснемането на избирателни списъци. Решението на ЦИК ще важи за Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Решението на ЦИК стъпва натекстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.

Те трябва да имат пряка видимост, включително и чрез заснемане и излъчване на видео, спазвайки изискванията за защитата на личните данни.

На изборите през април предишният състав на ЦИК реши да обжалва решението на Софийския административен съд, което позволява видеозаснемане на броенето на бюлетините, без да посочи мотиви. Така заради липсата на време и възможност за произнасяне на Върховния административен съд при предишния вот видеозаснемането не беше възможно.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *