ЦИК проучва как да се организират избори 2 в 1 | |

Сподели статията с твоите приятели:

Централната избирателна комисия проучва как биха могли да се организират избори “2 в 1”, в случай, че парламентарният и президентският вот са на една дата, предаде БНР.

Държавна агенция Електронно управление ще проведе тестове с машина, която може да зареди и двата вида бюлетини.

Наличните към момента устройства за гласуване в страната и в чужбина са над 11 200, планира се закупуването и на допълнителни бройки, като до няколко дни ще е ясно още колко ще са необходими.

На 11 юли машинно са гласували избирателите в 9 400 секции, а в 700 от тях е имало по две устройства. Справка на “Информационно обслужване” показва, че в 2 319 секции са гласували машинно между 300 и 400 души, в 462 броят на гласувалите е бил между 400 и 500, а в 34 секции своят вот на машината са дали над 500 души. 

ЦИК ще използва тази информация, за да прецени къде е необходимо да се поставят две машини. Изискването е машина да има в секция с над 279 избиратели по списък.

Печатницата на БНБ също се подготвя за ноемврийските избори. Проучени са цените на хартията, които са се повишили значително, се съобщава в писмо, изпратено до ЦИК.

За парламентарните избори на 11 юли бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *