Централните банки трупат все по-големи резерви в китайски юани

Сподели статията с твоите приятели:

Китайският юан е на път да се превърне в много по-влиятелна част от световната финансова система, като почти една трета от централните банки планират да добавят азиатската валута към своите резерви, показват резултати от проучване, цитирано от Reuters.

Проучването Global Public Investor, публикувано ежегодно от лондонския мозъчен тръст OMFIF, показва, че 30% от централните банки по света планират да увеличат притежанията на юани през следващите 12 до 24 месеца, в сравнение с едва 10% през миналата година.

Други по-значими констатации от доклада показват, че сега 75% от централните банки смятат, че паричната и лихвена политика има прекомерно влияние върху финансовите пазари, въпреки че само 42% смятат, че тези политики трябва да бъдат активно преразгледани, предава БНР.

В ярък контраст с китайския юан, 20% от централните банки планират да намалят своите притежания на щатски долар през следващите 12-24 месеца, 18% да намалят своите притежания в евро и 14% искат да намалят своите активи в еврооблигации (държавни облигации на еврозоната). Може ли юанът да разбие доминацията на долара?

В същото време само 59% от централните банки биха били готови да използват над 30% от резервите си в случай на сериозен валутен шок (биха провели валутни интервенции), докато 45% от пенсионните фондове сега инвестират в злато, което е значително повече от 30% според миналогодишното проучване.

Последното проучване също така показа, че централните банки, суверенните фондове и публичните пенсионни фондове сега контролират рекордни по размер активи на стойност 42,7 трилиона долара. Към края на 2020 г. само резервите на централните банки са нараснали с 1,3 трилиона долара до 15,3 трилиона долара.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *