Хърватия купува F-35 – най-модерните изтребители на САЩ?

Сподели статията с твоите приятели:

Хърватия има интерес към супермодерните изтребители F-35, разкрива един от ръководителите на Lockheed Martin, която произвежда самолетите. Хърватите са показали интерес към закупуването на F-35 от САЩ, твърди пред журналисти изпълнителният вицепрезидент на отдела по аеронавтика на Lockhheed Martin – Грег Улмър. Супер изтребителите F-35 поевтиняват сериозно

Американските изтребители от пето поколение разполагат с най-модерната радарна и стелт система и се смята, че превъзхождат всички останали противници във въздушен бой. F-35 формират голяма част от приходите на американската оръжейна компания.

Представител на посолството на Хърватия във Вашингтон каза: “Преценяваме офертата за новия американски самолет F-16 Block 70/72, както и някои други отговори на нашето търсене на многоцелеви изтребител, нов или използван”, но без да споменава F-35, предава Reuters.

Все още не е ясно дали и при какви условия американските власти ще се съгласят да продадат най-модерния си изтребител на хърватите. F-35 e “запазен” само за най-близките съюзници на САЩ. 

Балканската страна изглежда се цели нависоко – тя разглежда и преценява американските, френските и шведските оферти за бойни самолети, тъй като се стреми да модернизира военновъздушните си сили, които сега летят на остарели руски самолети МиГ-21, датиращи от миналото ѝ в бивша Югославия, предава БГНЕС.

През 2018 г. хърватските власти опитаха да купят американски изтребители F-16 Барак от Израел, но САЩ блокираха сделката. Договорката беше за 12 бойни самолета с ycъвъpшeнcтвaни eлeĸтpoнни cиcтeми на изгодната цена от 500 млн. долара. Зaгpeб тpябвaшe дa плати цената на 10 равни годишни вноски по 50 млн. долара. Това щеше да бъде най-голямата военна сделка в историята на балканската страна.

Сред другите международни клиенти на изтребителите F-35 са Канада, Финландия и Швейцария, които провеждат конкурси за бъдеща покупка на самолет. Други потенциални купувачи на супер изтребителите са Гърция, Испания, страни от Източна Европа и Близкия изток, разкри Улмър по време на пресконференция. Швейцария ще купи от САЩ 80 модерни изтребителя

Международните клиенти на Lockheed Martin имат интерес към около 300 от изтребителите от четвърто поколение F-16. В момента компанията произвежда 128 броя от доказания в множество битки боен самолет, посочи Улмър.

8 от изтребителите F-16 Block 70/72 са предназначени за България, а български пилоти вече се обучават в САЩ, за да ги управляват. В момента българските власти проучват възможността да купят още 8 от американските бойни самолети.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *