Христо Иванов: Предложихме ограничение, а не увеличение на парите на депутатите | |

Сподели статията с твоите приятели:

Ограничение, а не увеличени на депутатските възнаграждения е предложила “Демократична България”, стана ясно от думите на съпредседателя на ПГ на обединението Христо Иванов.

Той коментира темата във връзка с новия правилник на Народното събрание, в който бе вписано, че допълнителните възнаграждения на депутатите не могат да са повече от 25% от основните. В предишния парламент съществуваше възможност народни представители, работили по важни за страната задачи, да получат допълнителен паричен бонус – извън тези, които им се полагат за стаж, за членуване в комисии и за представителни разходи.

Днес Иванов определи като грозна лъжа и медийни спекулации твърденията, че с предложението за таван от 25% десните са гласували повишаване на парите за депутатите.

“Колегите са предложили този текст да включва и ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е “аууу скандал! Въведоха си нови пари”. Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите”, каза в кулоарите на парламента Христо Иванов.

Текстът в правилника на предишното, 44-ти народно събрание, гласи:

“Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.”

В новия правилник той е променен:

Член 7, ал. 2 се изменя така:
„(2) При реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на Народното събрание Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение по чл. 5″.

Левицата: Бонусите да отпаднат, заплатите да се замразят

БСП предложи допълнителното възнаграждение за депутатите в Народното събрание да отпадне с мотива, че “не виждат какви допълнителни възнаграждения трябва да получават народните представители за това, че си вършат работата”.

От коалиционната партия направиха и предложение за замразяване на равнището на основното възнаграждение на нивото от последния месец за 44-то НС.

Беше предложено и премахване на сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца, в съответствие с ръста на средната заплата на публичния сектор в България.

Депутати от ДПС коментираха пред репортери в НС, че точката за бонусите никога не е прилагана.

Очаквайте подробности.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *