Христо Иванов и Радан Кънев пред НС: Депутатите да поискат оставката на Гешев и ВСС | |

Сподели статията с твоите приятели:

Ако в парламента има народни представители, а не представители на задкулисието, призоваваме ги да поискат в лицето на Иван Гешев оставката му, както и на ВСС. 

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, който дойде заедно с евродепутата Радан Кънев и членове на ДБ пред Народното събрание, докато главният прокурор отчита пред членовете на правната комисия дейността на държавното обвинение през първите 8 месеца от годината.

Резолюцията на ЕП е безпрецедентен удар по престижа на правосъдието в България и дължим това на Иван Гешев. Според Конституцията, това е основание за уволнението му, обясни Иванов. 

От днешното изслушване очакваме да се превърне в момент на истината. Да се види има ли народни представители, които са способни да задават въпроси на Иван Гешев и които да поискат от него да понесе отговорност.

По време на обсъжданията в ЕП всички политически сили, заседаващи днес в българското НС, поеха ангажимент, че ще се предприемат мерки за съобразяване с препоръките на ЕК, на Венецианската комисия, на ЕП. Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят, каза Радан Кънев. 

Висшият съдебен съвет се държи като мажоретен състав на главния прокурор, той абдикира от възможността си да го контролира, отказва да стартира дисциплинарно производство срещу него въпреки поредицата призиви и показва неспособността си да бъде орган, който да гарантира независимостта на съдебната власт и да пази нейния престиж”, смята Иванов и затова призова депутатите да започнат действия по отзоваване на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *