Христо Иванов: ЕК премълча за записите и снимките от стаята на Борисов (видео) | |

Сподели статията с твоите приятели:

Докладът за върховенството на закона, който Европейската комисия публикува днес, наред с познатите верни заключения за проблемите в България, прави и крачка напред в анализа за системната корупция като управленски модел в страната. В него обаче липсват важни моменти като снимките с пачки от спалнята на премиера Бойко Борисов, а Европа продължава да не вижда цялата истина за България. Този коментар направи съпредседателят на “Демократична България” и бивш правосъден министър Христо Иванов във видео, публикувано в профила му във Фейсбук.

“Няма да дойде от Европа помощта, няма да дойде от Брюксел и Берлин. Ние трябва да си свършим работата”, призова съпредседателят на ДБ. 

Според него докладът е поредното доказателство за незавидната съдба на управлението на премиера Бойко Борисов.

“Борисов става напълно токсичен, напълно неприемлив за европейските медии, а оттам и за европейските институции. Приключи неговата ера”, заяви Иванов. 

“Докладът диагностицира определени институционални и нормативни проблеми, но не забелязва как тези проблеми се превръщат в чудовищна злоупотреба с власт и чудовищна заплаха за върховенството на правото и демокрацията в България. Онова, което изкара българските граждани на улицата, онова, което ги държи на улицата с такава решителност – злоупотребата с безотчетността и свръховластяването на главния прокурор, е констатирано като структурен проблем, но го няма като анализ на конкретните злоупотреби. Можем да кажем, че Европейската комисия вижда дърветата, но не вижда гората”, смята Христо Иванов.

Той посочи, че не става дума само за невъзможността главният прокурор да бъде разследван, а затова, че той не се отчита пред българския парламент. Припомни обещанието на прокуратурата до 28 септември да отговори на въпросите на Европейския парламент, които миналата седмица “МлаДа България” разлепи на фасадата на Съдебната палата.

“Днес сме 30-и. Главният прокурор смята, че не дължи отговор на Европейския парламент. Той лъже Европейския парламент”, изтъкна Иванов.

“Гешев е успял под каскета си някак си да изтрие тази информация и на 28-и няма обещаните отговори на въпросите на европейския парламент”, допълни той.

По думите му за пръв път ЕК ясно констатира, че в този си вид Висшият съдебен съвет е непригоден да защитава независимостта на българския съд и е структуриран така, че дава възможност на главния прокурор да осъществява пълен контрол над подчинените си, че  “ВСС е нещо като клирингова къща за политическо влияние в съдебната власт”.

Според Иванов ЕК премълчава следните проблеми: снимките от стаята на премиера с пачки и кюлчета злато в чекмеджето както и, че у нас няма разследване за парите; записите на глас като на Борисов, от които се разбира, че с тогавашните главен и заместник-главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев са планирали конкретни операции по политически казуси; разговорът между Борисов и Валентин Златев, в който премиерът му държи сметка за отношенията му с опозицията; неефективните антикорупционни институции и институциите, превърнати в бухалки.

“Европа продължава да бъде в плен на нежеланието си да види цялата истина за България. Подозирам, че това, което обяснява това желание, е, че и без това им се струва, че проблемът с Унгария и Полша е твърде голям и не им се иска и трета страна да се добави в тази лига на корупционерите и авторитаристите, която се оформя в ЕС”, смята Иванов.

“България трябва да се консолидира и трябва ние сами да си свършим политическата работа. Да мобилизираме тези реформи, тези структурни проблеми, за които тук става дума, плюс изчистването на тези криминални типове, тези калинки – всичко това трябва да бъде изчистено. Специализираният съд и прокуратура трябва да бъдат закрити и ние сме го обещали, това нещо. “Демократична България знае точно как да реформира тези институции, знае точно как да изчисти криминалните калинки от тях”, категоричен е Христо Иванов и изтъкна, че формацията има конкретна програма и е готова да действа.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *