“Хора ще умрат, ако не се координираме.” Байдън призова Тръмп за съдействие за ваксината срещу COVID-19

Сподели статията с твоите приятели:

Починалите от COVID-19 в САЩ ще се увеличат, ако президентът Доналд Тръмп откаже да даде информация за плановете за осигуряване на ваксини на бъдещата администрация, предупреди избраният за президент Джо Байдън.

„Повече хора ще умрат, ако не се координираме“, каза Байдън на пресконференция на 16 ноември. Той призова администрацията на Тръмп да сподели информацията си с неговия екип преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент, насрочена за 20 януари.

Тръмп отказва да признае поражение в изборите за президент на САЩ, проведени на 3 ноември. Той твърди, че вотът е бил „откраднат“, което досега не е потвърдено от съда. Щабът на Тръмп заведе няколко дела заради съществуващи според него нарушения при гласуването.

Настоящият президент на САЩ отказва да споделя информация с екипа на Джо Байдън.

САЩ е една от най-тежко засегнатите от пандемията от COVID-19 държави. Броят на новите диагностицирани случаи достига над 130 000 на ден. Очаква се броят на починалите да достигне 250 000 до края на седмицата – най-високият брой в световен мащаб.

През последните дни две американски компании – Moderna и Pfizer в партньорство с германската BioNTech – съобщиха резултати от тестове, според които разработваните от тях ваксини срещу коронавирус са с ефективност над 90%.

Според Джо Байдън създаването на организация така че ваксината да достигне до хората ще бъде „огромно начинание“. Изчакването на два месеца за получаване на детайли за плановете от администрацията на Тръмп ще забави достигането на ваксината до хората, смята той.

Байдън каза в понеделник, че екипът му вече работи по плановете въпреки липсата на координация с администрацията на Тръмп. „Смятам, че това по-скоро засрамва страната, отколкото ми пречи да започна“, каза Байдън за нежеланието на Тръмп да признае поражението и да му помогне.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *