Хората се обидиха, че ги управлява квартален хулиган със съветско самосъзнание

Сподели статията с твоите приятели:

Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: На 12-я си ден протестът се оказа доста вял. Казано накратко, революционната ситуация не се състоя. Вместо това видяхме настървени в дебатите говорители на ГЕРБ и неколцина познати лица от БСП, които повтарят денонощно тезите си. Ще отстъпят ли протестиращите срещу втвърдената позиция на управляващите, втвърдена само на пръв поглед, иначе доста хаотична на втори? Каква развръзка се очертава? Вижда ли се крайният изход и в чий ръце ще попадне?

Наш гост е проф. Евгений Данов. Решителен или показателен ден се оказа 12-ят? Защо на бунтовния Илинден бунтът значително свали градусите си?

Евгений Дайнов: Аз мисля, че протестът и протестиращите още не са събрали достатъчно решителност, за да минават към по-драстични мерки. Често се случва, че когато някой обяви радикализация на някакъв протест – и се повяват по-малко хора. Още не е дошъл моментът за барикади и за блокиране на парламента, това е очевидно, от друга страна имаше акции по цялата страна, макар и по-малки, това не е заключено в София, което пък е някакво отклонение от обичайното правило.

– Проф. Дайнов, да погледнем какво има от двете страни на барикадата – вие какво виждате при управляващите и при протестиращите?

– Аз виждам протестиращи, които са много устойчиви. Те са млади, по-млади са от тези, които бяха през 2013 година и на възраст, че са и на акъл. Много са европейски обаче доста от тях. Тези хора са израснали в страна, за която са били убедени, че е част от Европейския съюз. Те са израснали в страна, в която са били убедени, че има върховенство на закона и че някакви закони се спазват. Аз наблюдавах доста преди да избухнат протестите как това поколение, което беше убедено, че живее в Европа и в европейска България, вероятно разбра, че не е така покрай „Алепу“. Покрай тези скандали край морето това поколение разбра, че не живее в европейска България и се обиди. И тази обида чакаше повод да избухне и избухна. Доста хора казват, че това е протест на морала. За мен това е протест на обидата. Хора, чисто европейски по съзнание се обидиха на това, че ги управлява квартален някакъв хулиган със съветско, средноазиатско самосъзнание и байганьовски маниери.

– Управляващите как изглеждат? Поисканите през миналата седмица оставки на министри се спихнаха в зародиш и май се оказва, че тази оставка няма да се състоят

– Вижте, от доста време, аз даже писах няколко статии последния месец, поне от година време е видно, че Бойко Борисов не е стопанин на собствената си къща, че не той управлява основните си министри, не той управлява дори министерства и подразделения на министерства, като ДНСК например, които буквално му се изплезиха за „Алепу“ – казаха, че това е подпорна стена с асансьорни шахти за стабилност, а той ги прати да кажат, че е хотел и да го спрат. Страшно много хора му се плезят и не изпълняват неговите заповеди. Но това, което се случи, и това е от години, поне от 2 години, това, което се случва в момента, е същото, което се случи на правителството на Орешарски, само че след около години протести, а тук се случва след след 12 дена. Виждаме с очите си как ДПС превзима властта отвътре. Министрите, нарочени и всъщност функциониращи като министри на Пеевски, няма да подадат оставка, това е ясно от първия ден. Спомнете си след масовото плажуване на „Росенец“ Бойко Борисов – министър-председателят поиска оставката на главния полицай на Бургас, тя беше подадена, министърът на вътрешните работи не я прие, и Бойко Борисов отстъпи посрамен и мълчащ. А в момента ДПС превзема властта, както стана при Орешарски. Орешарски падна тогава, когато се събраха две неща – непрестанни протести и брутален вътрешен преврат, при което ДПС взема властта. И в София тогава се знаеше, че това е вече правителство на ДПС. До няколко дни ще стане отново ясно, че и това е правителство на ДПС. Бойко Борисов е някакъв смешен остаряващ, дебел човек, който няма никакъв авторитет никъде, и говори глупости, на които само той си се радва. И в общата картина управляващите изглеждат като свои карикатури – аз като историк съм изследвал този въпрос – всички режими авторитарни или диктаторски когато започват да падат, внезапно всички техни персонажи се превръщат в карикатури на себе си – започват, нали знаете, карикатурата е увеличение на някаква черта на този човек, на тях всичките им се преувеличи чертата глупост, преувеличи им се чертата, че лъжат непрекъснато, нонстоп и непрестанно, преувеличи им се чертата наглост, а те ни се подиграват поне от 2 години, и им се увеличи чертата простотия – те са прости хора. Те са прости, в смисъл не само, че са съвсем елементарни духовно, те са простаци. А пък съвременните европейски хора да търпят тези простаци, няма как да стане това нещо. Така изглеждат – като собствени карикатури, както подозирам са изглеждали в бункера на Хитлер през началото на май 1945 година шефовете на нацистката партия.

– Каква развръзка се очертава?

– Обичайната. Този режим ще падне.

– Въпросът е кога и как? Може ли само с викове „Оставка“ и събиране на площадите да падне този режим? Не е ли малко наивно да се очаква?

– Чакайте, чакайте, сега да върнем малко филма назад. 1989 година свалиха бай Тошо, 1990 година имаше протести – падна Петър Младенов, паднаха и двете правителства на Андрей Луканов, 1996-1997 година имаше протести – падна правителството на Виденов, 2013-2014 година имаше протести – падна правителството на Орешарски. Това е закономерност в новата българска история, закономерност. Няма нищо, което да предстои и което да не сме виждали.

– В случай, че правителството падне, в чий ръце попада властта? Какво се случва по-нататък?

– По Конституция властта леко отслабва, защото се връща властта голяма част в ръцете на гражданите чрез избирателни комисии, Централна избирателна комисия и т.н. Остатъчна власт има в служебната правителство, което трябва да проведе, основната му задача е да проведе нормални избори. Аз не виждам какви са тези драми, изкуствено помпане от окончателно загубилите авторитет и срам гербаджии, каква е тази драма със служебно правителство на Радев. Ами ние вече сме имали едно.

– Може би си имат опорна точка, може би искрено вярват, че президентът цели президентска република и извеждането на България от Европейския съюз и НАТО и влизането ни в Евразия.

– Това са идиотщини, глупости и залъгалки, които само такива прости хора като гербаджиите могат изобщо да си помислят, камо ли да ги говорят. Как ще стане президентска република със служебно правителство, чийто мандат е 90 дни и който мандат е да направи избори – как ще стане тази работа? Тези хора са толкова свикнали, че законите не важат и че това, което е разписано на хартия като закон, не действа в реалността, че тези хора просто са забравили да четат законите. Тези хора мислят, че всички са като тях, тези хора си мислят, че всичко е въпрос на сила, насилие и мачкане. Само това. Само това ги дисквалифицира за вечни времена от държавна служба. За вечни времена.

– Стои въпросът оттук насетне дали няма да се разцепи протестът от една страна, а от друга страна да се направят опити той да бъде приватизиран?

– Винаги когато има протест, вие го знаете не по-зле от мен, всякакви хора се опитват да застанат начело, да го разделят, да го подменят с всякакви имитации. Въпросът е, че този ми се вижда прекалено голям и прекалено устойчив, за да бъде отклонен в такава посока. А и пък хората, които са там, това са важни хора, това са големи инвеститори, които са на улицата, това са хора с огромни бизнеси, които са на улицата, това са европейски хора, които са на улицата. Те няма да влязат в обичайните страхливи провинциални игри на българите. Това, което се случва в момента, е, че едно поколение, моето, за жалост дълбоко ме е срам от него, в момента върти провинциални страхове, дребни еснафски, чисто българска болест на хора, израснали във време, когато всички се страхуваха от кварталния милиционер. И те си казват : „Ами какво ще стане? Ами чакай сега да не пипаме тази работа, да не я разбутаме“. Това е тежък провинциализъм. Хората, които протестират, са дълбоко непровинциални, те са нов тип хора.

– Те ще се приберат ли по домовете си преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор?

– Нямам никаква представа. Но всеки протест си пулсира – някой път има много хора, друг път има малко хора. Гледам, че властимащите всеки ден сервират по нещо, което да ги разяри допълнително. Така че можем да разчитаме на онази загуба на елементарен здрав разум, който гербаджиите показват в момента, да разяряват хората всеки ден с нещо и да направят така, че да подкаждат онази ярост, нецивилизационна ярост, даже не гражданска, която подклажда протеста.

– С какво разяриха протестиращите днес?

– Вчера ги разяри това откровението на Бойко Борисов, че дядото на пребития студент е бил комунист и попречил на Борисов да стигне до Харвард да се изучава – това си е чисто разяряване, дори и дядо му да е бил комунист, а той се оказа, че не е човекът. А днес имаше две разяряващи неща: първо, очевидно няма да подават оставка и никакви министри, защото ДПС превзема изпълнителната власт, и второто, смайващото съобщение от парламентарната трибуна – речта на Томислав Дончев. Изумително. Изумително арогантен човек: „Корупция е имало винаги и винаги ще има, няма да подаваме оставка докато не загубим връзка с обществото“. Те отдавна загубиха връзка с обществото, те нямат представа в какво общество живеят, защото в последните години като паяци във влажна дупка те виждат само себе си, те не са се показвали, особено пък да видят как се е променило обществото.

– Въпросът е в тази ситуация как ще падне правителството, проф. Дайнов? Технологично как?

– Може да падне, както си иска. Вижте, не сам астролог, не съм Ванга, не съм пророк – де да знам как ще падне. Нямам никаква представа как ще падне. Ще падне.

– То дава вид, че се крепи много здраво. Дали са му глинени краката или по-стабилни?

– Аз не виждам как да дава вид, че се държи много здраво. Дава вид, че се е вкопчило като удавник за сламка и чака Бойко Борисов да измисли някакво чудо. Аз съм убеден, че тези хора са толкова изглупели, че даже не горят документи в момента, а би трябвало. Те чакат Бойко Борисов, както винаги, да измисли нещо. Те чакат този човек, смайващо неадекватен, да измисли нещо да ги спаси. Няма, няма как това да се случи.

– Обмисля се създаването на експертен кабинет или на втори кабинет на ГЕРБ с премиер Екатерина Захариева, примерно. Дали този вариант би могъл някак си да поукроти страстите?

– Аз мисля, че това беше ниво на мислене отпреди една седмица. Както казва Карл Макмилън, седмица – това е адски дълго време в политиката. Може да се вдигне някакъв такъв трик с огледала, но това няма да отслаби искането. Разбирате ли, този бунт няма да спре по една много проста причина, защото той е повторение на бунта от 1990 година. Той е цивилизационен – хората искат да живеят в друг тип цивилизация, основана на друг тип дейности, на друг тип дейности, това е цивилизационен. Това е цивилизованите – протестират срещу варварите. Вече не искат да живеят като варвари. Това е исторически бунт. Той е с много дълбоки корени, той зрее години наред и ще преобърне обществото.

– Цивилизационният бунт през 1990 година роди СДС и водачи на бунта. Сега какво ще роди?

Сега бунтовете по цял свят трудно раждат водачи, но в крайна сметка политическият въпрос ще се реши на избори, там ще трябва да се гласува за някои партии. И ти не можеш да гласуваш за протеста на избори. Така че някъде там вече ще се избистри за сегашните протестиращи, кого ще изберат за свой представител във властта, те ще трябва да изберат някого.

– Трябва ли протестът да има свои водачи?

– На протеста не му трябват водачи. Знаете ли, едно от важните неща на всеки протест, особено многоброен и особено дълго продължаващ, той е университет по реална политика. Хората, които протестират заедно, непрекъснато обсъждат политиката, морала, смисъла на живота и т.н. Те стигат до много важни заключения. Това е работата на протеста, не е работата да излъчва лидери. След това, когато са стигнали до определено ниво на политическа зрялост, протестиращите ще могат да избират за кого да гласуват на избори. Аз не виждам защо на тях впрочем им трябва лидер, а и спомнете си 1989, 1990, 1996-1997, 2007 за Странджа, 2009 година – всички тези бунтове и протести нямаха лидер, нямаха. Не е работа на протеста да излъчва лидери.

– Проф. Дайнов, август месец като отпускарски дали няма да свали градусите на протеста, дори да го стопира?

– Може текущият проблем да отслабне, тоест, процесите да забавят своя интензитет. Но тези хора от София, ако се пръснат по страната, те където и да са, ще правят някакви акции. Днес имаше гражданско неподчинение, блокиране на съда в Царево. И това са хора, които са дошли, това не са царевчени, царевчени ги е страх от сянката им. Царевчени като ги погледне кметът и се напикават на секундата. Това са хора, които са дошли, курортисти, от другите, от големите градове. Така че дори да се отслабне протестът в София и по площадите на големите градове, той ще продължава да тлее.

– Има ли вариант за Борисов, освен оставка?

– Има няколко варианта за Борисов. Най-безопасният за него е оставка и да се скрие, да изчезне от България. Прекалено много хора ще искат да му връщат когато е паднал, а други хора ще искат да му отмъщават, че не им е дал това, което им е обещал като министър-председател, щото не му е стигнало времето. Така че най-добре за него и най-добре и за нас би било оставка и да изчезне, и след това да го издирваме с Интерпол. Ще го намерим.

– Още един човек тези дни някак си се покри – главният прокурор. Какво ще се случи с него? Последното, което чухме, е, че той няма никакво намерение да подава оставка.

– В тези калабалъци главният прокурор още от времето на Цацаров, от време на предишния протест 2013-2014 година, тези протести, които тресат изпълнителната власт, главните прокурори Цацаров, и след това Гешев влизат и превземат парчета от политическата власт, някакви парчета от политическата власт. Те ги събират. Гешев прави в момента същото. На него не му трябва да се афишира. Той поглъща все повече власт, присъща на изпълнителната. Очевидно би желал да измисли как той да стане диктатор на мястото на Борисов, който вече изглежда слаб, остарял, дебел, мек и не достатъчно решителен – там някъде му е на него мисълта, да стане един Путин да речем. Очевидно не го е измислил, но той няма никаква полза в момента да бъде прекалено шумен.

– Как бихте отговорили на тези конспиративни теории, според които една генералска клика води битка срещу друга генералска клика? Едната била родила СИК, другата била родила ВИС и сега се борят за рокада на пионките си във властта и в политиката.

– Аз тази теория да ви кажа за пръв път я чувам. Но конспиративните теории са признак на провинциално малодушие, ще ви кажа защо. Конспиративните теории виреят там, при такива обществени среди, където хората са убедени, че от техните усилия никога не зависи нищо. Те затова са конспиративни теории – да спрат и други хора да постигат каквото и да било със собствени усилия, защото ако някой друг започне да постига със собствени усилия нещо, този, който седи и казва: „Аз не правя нищо, защото нищо няма да излезе, щото има конспирации“, ще излезе като пълен идиот. И затова хора, които не правят нищо, не са правили нищо и са убедени, че нищо не може да бъде правено, в момента си седят по диваните и бълват конспиративни теории. Това е пак този признак на тежка варварска провинциалност, който протестът се опитва да преодолее.

– Кога ще го преодолее? Колко време трябва да чакаме?

– Както е казал източният мъдрец: ако чакате, ще е дълго.

– Ако станете, ще е утре?

– Ама то си зависи от всеки. Ако вие и аз вярваме, че от нашите усилия зависи и успеха в нашия живот, и можем да направим обществото по-добро, няма да се чака дълго. Ако висим и чакаме, накрая ще дойде някой Путин и ще опатка нещата за 30 години напред.

Цоня Събчева

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *