Харчим близо 160 млрд. долара за COVID-19 ваксини през идните 5 г.

Сподели статията с твоите приятели:

Общите разходи по света за ваксини против COVID-19 ще достигнат сумата от 157 млрд. долара до 2025 година, като основен двигател ще бъдат програмите за масово ваксиниране и последващата необходимост от периодични имунизации. Това сочи доклад на американската компания IQVIA, предава Reuters.

IQVIA, която осигурява данни и анализи за целите на здравната индустрия, очаква първата вълна от ваксинации срещу COVID-19 да покрие около 70% от населението на света до 2022 година. След това е твърде вероятно на всеки две години да се правят допълнителни имунизации, сочи докладът, който се базира на данните за настоящата продължителност на защитния ефект от ваксините.

САЩ се подготвят за възможността допълнителните имунизации да са необходими между 9 и 12 месеца след като хората са получили първата си пълна доза срещу COVID-19, посочиха от Белия дом по-рано през този месец.

Фармацевтичната компания Pfizer също заяви, че допълнителните имунизации може да са необходими след период от 12 месеца. Разходите за ваксини се очаква да бъдат на най-високото си ниво през настоящата година, достигайки сумата от 54 млрд. долара. Причина за това са масовите кампании за ваксинация, които се провеждат по света.

Разходите се очаква да спаднат през следващите години, като достигнат най-ниската си точка от 11 млрд. долара през 2025 година. Очаква се цените на ваксините да намалеят поради конкуренцията в тази сфера и големия обем на предлагане, става ясно от думите на Мъри Айткен, вицепрезидент на IQVIA.

Прогнозата за подобен рязък скок в продажбите на нов медикамент или ваксина е безпрецедентна, но все пак се доближава до похарчените 130 млрд. долара за новото лекарство против хепатит C в периода 2014-2020, посочва Айткен.

Прогнозата за разходите за ваксини против COVID-19 представлява 2% от приблизително 7 трилиона долара, които ще се похарчат за лекарства през разглеждания период, сочи докладът. Без да се включват разходите за COVID-19 ваксини, общата сума за медикаменти се очаква да бъде с 68 млрд. долара по-ниска в периода 2020-2025 спрямо това, което би представлявала, ако нямаше пандемия. Пандемията провокира спад в ходенето на лекар по света, което от своя страна намали потреблението на медикаменти, става ясно от доклада.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *