Хакерска атака спря работата на над 200 компании в САЩ

Сподели статията с твоите приятели:

Кибератака спря мрежите на най-малко 200 компании в САЩ в петък вечер, предаде Асошиейтед прес, като цитира компания за киберсигурност, която реагира на инцидента.

Зад случая изглежда стои хакерската банда “REvil”, която е голям рускоезичен синдикат, специализиран в кибератаките с цел откуп, заяви Джон Хамънд от предприятието за киберсигурност “Huntress Labs” (“Хънтрес лабс”).

Той добави, че хакерите най-вероятно са използвали продукт за управление на мрежи, предоставян от софтуерния доставчик Kaseya, за да провеждат атаката си чрез доставчиците на мрежови услуги.

Kaseya има клиенти на всички равнища, от големите предприятия до дребен бизнес, така че в крайна сметка това нападение може да засегне всякакви предприятия, предупреди Хамънд в Туитър.

Според съобщение от компанията атаката е “ограничена до малък брой сървъри” и работи в тясно сътрудничество с няколко фирми за сигурност, които са я уведомили за проблема.

Засега не е ясно колко или кои потребители може да са засегнати, но Kaseya вече призова потребителите си в изявление на сайта си незабавно да спрат сървърите, използващи компрометирания продукт.

Според Хамънд са засегнати около 200 американски компании.

Атаката е подобна на предишна, свързвана с предполагаема руска хакерска намеса.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *