Финансовият министър допуска, че САЩ може да разширят санкциите по закона “Магнитски”

Сподели статията с твоите приятели:

Има вероятност САЩ да разширят списъка със санкционираните лица по глобалния закон “Магнитски”. Това допуска служебният министър на финансите Асен Василев.

Той беше изслушан в сряда в анкетната комисия в парламента, която трябва да установи фактите и обстоятелствата относно действията и бездействията на българските власти, довели до американските санкции от 2 юни.

На 2 юни Вашингтон обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради корупция.

По думите на Асен Василев става дума за евентуално разширяване на списъка на санкционираните от САЩ лица с други български граждани. “Американската страна взема тези решения едностранно, така че не мога да ви дам никаква допълнителна информация”, каза Василев, като уточни, че разширяването на списъка е само вероятност и не е сигурно.

Министърът беше изслушан пред депутатите в комисията при закрити врата на първото заседание, заради документ с гриф за класифицирана информация. По-късно в откритата част на заседанието Василев припомни действията на българските власти и предупреди, че всички американски физически и юридически лица не трябва да правят бизнес с българските лица, попаднали в списъка.

“Санкциите са изключително тежки. Това е като една зараза. Ние трябваше да предприемем нещо, за да не се разраства тази зараза. Това е причината да предупредим всички да не работят с тези лица, 64 дружества и свързани с тях фирми и съдружници. Това е логиката на приемането на българските списъци “Магнитски”, каза Василев. Така той обясни защо с решение на Министерския съвет беше създаден т.нар. “черен списък” на всързани лица и фирми със санкционираните от САЩ.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *