Ураганът Айда отне човешки живот и остави без ток над 1 млн. души. Един град е унищожен | |

Сподели статията с твоите приятели:

Угаганът Айда отне живота най-малко на един човек и остави без ток над 1 милион души, съобщава CNN. Той връхлетя южния американски щат Луизиана тази нощ.

Човекът е загинал, когато дърво е паднало върху къщата му в Батън Руж.

Без ток е най-големият му град – Ню Орлиънс. По данни на PowerOutage.US, цитирани от CNN, точният брой е 1 006 861 и засяга не само население в Луизиана, но и в съседния щат Мисисипи. Там без ток са 48 515 от общия брой.

Град Жан Лафит в Луизиана е “напълно унищожен”. Спасители не успяват да достигнат блокираните хора след срутване на мост, съобщава кметът Тим Кърнър-младши пред американската телевизия. В града живеят около 1500 души. Повечето са евакуирани. Но около 300 души са все още там. “Имали сме наводнения преди. Имали сме бури. Но аз никога не съм виждал вода като тази в живота си. Тя просто ни удари по възможно най-лошия начин. Бурята беше толкова мощна, че просто напълно ни унищожи”, казва Кърнър-младши.

Ураганът отслабна до първа категория, което означава, че ветровете се движат със скорост 152 км/ч.

Опустошението в Луизиана причиниха ветрове със скорост 250 км/м.

Метеорологичната служба призовава жителите на градовете в Луизиана да се подслонят на по-високи места.

Президентът Джо Байдън одобри искането на щата за обявяване на бедствено положение. Това позволява освобождаването на средства за безвъзмездното осигуряване на временен подслон, за ремонт на жилища, за нисколихвени заеми за покриването на загуби от унищожено незастраховано имущество и др.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *