Управителният съвет на ББР: Предоставили сме подробна финансова информация на новия Одитен комитет – България

Сподели статията с твоите приятели:

Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет, съобщават от финансовата институция. 
“В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка”, се казва още в съобщение до медиите.
Правомощията на Одитния комитет са публикувани в официалната интернет страница на ББР: https://bbr.bg/bg/n/nov-oditen-komitet-e-naznachen-v-bbr/
“С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции”, се казва още в съобщението на ББР.
По-рано днес икономическият министър Кирил Петков обвини Управителния съвет на банката, че отказва да даде информацията за кредитните досиета. Петков е принципал на ББР, но не може да я задължи да предостави подобна информация. Това може да направи БНБ, чрез предписание. 
“За мен това е нарушение. Ще сезирам БНБ”, каза сутринта министърът. 

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *