Унгария получи ваксини и от Китай

Сподели статията с твоите приятели:

Унгария е първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируса, произведена в Китай, предаде БТА. Самолет с 550 000 дози от ваксината, произведена от държавната китайска компания “Синофарм”, се приземи в Будапеща с полет от Пекин.

Това е е достатъчно за ваксиниране на 275 000 души с препарата, който се прилага на две дози, обяви на пресконференция представител на Националния център по обществено здравеопазване.

През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на “Синофарм”. Будапеща търсеше начини да купи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки. Според унгарското правителство забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.

Ваксината на “Синофарм”, за която разработчикът й казва, че има близо 80 на сто ефективност, вече се използва в Сърбия. Унгария договори също купуването на 2 милиона дози от руската ваксина “Спутник V”. Миналата седмица тя започна да се използва в Будапеща.

Русия и Китай не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата за разрешение за употреба на техните ваксини на територията на ЕС.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *