Украйна скоро няма да се освободи от ролята на ябълка на раздора

Сподели статията с твоите приятели:

“Изключен е мащабен военен конфликт между Русия и Украйна, но от друга страна – трябва в средносрочно бъдеще да забравим за окончателно уреждане на споровете там. Ще имаме огнище на дипломатическо напрежение, което ще служи за поддържане на огъня”. Този коментар направи пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по въпросите на сигурността.

Според него Украйна скоро няма да се освободи от ролята на ябълка на раздора, защото при сегашната ситуация в света тя върши работа в геополитическото съперничество между САЩ, Европа и Русия, в което скрито участие има и Китай.

По думите на експерта Москва се опитва да покаже, че е играч, който няма да бъде поставян в ъгъла.

“Върви и паралелен процес, в който се търсят контакти на високо ниво между съперниците (САЩ, Европа, Русия и Китай – б.р.), което е знак за поддържане на междудържавните отношения в някаква цивилизована рамка. В това е и моята надежда”, уточни проф. Йончев.

“Обстановката изглежда изострена, но не е, защото в основата винаги става дума за пари и то за сериозни пари, за сериозни инвестиции – примерно “Северен поток 2″. В геополитически план става дума за икономически интереси”, обясни още експертът по сигурност.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *