Украйна поиска помощ от НАТО за да избегне война с Русия | |

Сподели статията с твоите приятели:

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова НАТО да помогне на неговата страна, за да се избегне война с Русия. Кулеба отправи този призив на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди днешното извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна.

В последните седмици наблюдаваме струпване на хиляди руски военни до украинските граници, заяви Столтенберг. Действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. Русия трябва да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна, добави той.

Столтенберг призова Москва да спазва международните си задължения и добави, че само Киев и държавите от НАТО могат да имат думата за присъединяването на Украйна към алианса. Русия се опитва да възстанови сферите на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото, допълни той.

Кулеба посочи, че в последните дни се чуват открити заплахи от Русия за война. Той предупреди, че Русия ще плати цена, ако обстановката се влоши допълнително. По неговите думи санкциите, наложени на Москва след събитията от 2014 г., са пресекли намеренията Русия да откъсне половината територия на Украйна и да обяви заграбеното за “нова държава”.

Не искаме война, не подготвяме нападение, разчитаме на дипломатическите възможности за уреждане на конфликти, поясни Кулеба. Русия трябва да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да ѝ позволи да откъсне Украйна, добави той. Украинският министър призова за допълнителни санкции срещу Русия и за пряка военна помощ.

Цената за предотвратяването на война ще бъде по-малка от допускането на война, заяви Кулеба. Не изключвам нищо при обсъждането на възможните руски действия, допълни той. По неговите думи присъединяването на Украйна към НАТО е само въпрос на време.

От края на февруари насам, Донбаският конфликт се е разпалил въпреки допълнителното споразумение за прекратяване на стрелба от 22 юли, 2020 година. Подновени са интензивни обстрели по фронтовата линия. И от двете страни има жертви, включително и цивилни.

Украйна обвини Донбас за ескалацията, а от Донецк и Луганск изтъкват като първопричина това, че Киев не е изпълнил договорките от юлското споразумение миналата година.Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че движението на руските сили не касае други държави, и че не представляват заплаха. Според него събитията в Донбас са чисто вътрешен конфликт на Украйна и руските сили не са участвали в тях.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *