Търговските вериги искат отмяна на “зелените коридори”

Сподели статията с твоите приятели:

“Зелените коридори” са пазаруване на възрастните хора трябват да бъдат премахнати. Те нямат нужния ефект, създават редица проблеми и повишават риска от заразяване с COVID-19. Това е категоричната позиция на 12 от най-големите търговски вериги в България, обединени в Сдружението за модерна търговия, които искат отпадането на забраните. Подготвят нови ограничения в цялата страна

Вместо това търговците предлагат властта да убеди хората под 65 години да се стараят да не пазаруват от 8:00 до 10:00 часа, освен при неотложна нужда. Така ще се намалят недоволството и напрежението, но и ще се стимулира личната отговорност на хората.

Заповедта за “зелените коридори” обърка мнозина, доведе до дълги опашки пред магазините и създаде редица конфликти. Времето за пазаруване в магазините първо беше сутрин от 8:00 до 10:00, а после се прехвърли следобед от 13:30 до 16:30. Промените не бяха достатъчно добре обяснени и много от възрастните хора не разбраха кога всъщност могат да пазаруват.

Още в първия ден на новия режим имаше грозни сцени с прогонени от магазините възрастни хора, които не могат да си напазаруват стоки от първа необходимост. Те не бяха допускани да пазаруват след 10:00 сутринта. Много хора разказаха за подобни случаи в социалните мрежи, а репортажите за това обиколиха всички медии.

Мярката за “зелените коридори” на практика е неизпълнима и води до струпване на хора и постоянни конфликти. Времето за пазаруване не е удобно за всички и ограничава правата както на работещите хора над 65 години, така и на по-младите. “Зеленият коридор” затруднява хората в активна възраст да пазаруват и обърква дневния им ритъм. Част от тези хора са родители на малки деца и/или работят дистанционно от вкъщи, изтъкват от търговските вериги.

Ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки, но не и за други търговски обекти и обществения транспорт, в които също могат да се струпат хора. Мярката пречи на работния процес в големите магазини и повишава риска за здравето на служителите им.

“Зелените коридори” не изпълняват идеята си на защита за хората над 65 години и затрудняват останалите, затова трябва да отпаднат, категорични са търговските вериги.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *