Турската икономика възкръсна от пепелта

Сподели статията с твоите приятели:

Турция е регистрирала икономически растеж от 6,7% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г., съобщи Анадолската агенция, като цитира данни на Турския статистически институт (TurkStat).

Брутният вътрешен продукт на страната по текущи цени е възлизал на 1,4 трлн. турски лири (197,4 млрд. долара) в периода юли-септември.

Данните са доста над прогнозните на пазарите, посочва агенцията, като цитира очакванията за растеж от 5 на сто през това тримесечие на 17 анкетирани икономисти. В същото проучване на Анадолската агенция икономистите прогнозират икономически растеж от 0,3 на сто за 2020 г., макар че новите данни за третото тримесечие може да променят тенденцията във възходяща посока.

Новата икономическа програма на Турция също очаква растеж на БВП от 0,3% през тази година и от 5,8% догодина.

През първото тримесечие турската икономика отбеляза растеж от 4,5%, а през второто, под влиянието на коронавируса, се сви с 9,9 на сто. В сравнение с предходното тримесечие БВП е нараснал с 15,6% в периода юли-септември при отчитане на сезонните фактори, показват данните на TurkStat.

Най-голям растеж през третото тримесечие на годишна база се отчита в сектора на финансовите и застрахователните дейности (41,1 на сто). В земеделието растежът е от 6,2 на сто, в промишлеността – 8 на сто, в строителството – 6,4 на сто.

Износът на Турция е нараснал с 5,6% през октомври на годишна база до 17,33 млрд. долара. Вносът същевременно се е увеличил с 8,4% до 18,7 млрд. долара през същия месец в сравнение с октомври 2019 г. Външнотърговският дефицит е бил от 2,37 млрд. долара или с 34,4 на сто по-висок на годишна база.

Най-голям дял в износа има производственият сектор – 94,8% от общия експорт на Турция през октомври. Делът на високотехнологичните продукти в общия турски износ за месеца е 3,5%, или с 3,4% повече от октомври м.г.

Главен външнотърговски партньор на страната през миналия месец е била Германия, където Турция е изнесла продукция на стойност 1,6 млрд. долара и е внесла от нея стоки за 2,26 млрд. долара. Икономиката на Турция се върна към растежа

Междувременно стана ясно, че износът на Турция през първите 10 месеца на годината е бил на стойност 135,6 млрд. долара, което е с 9,1 на сто по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., а вносът е бил на стойност 175,9 млрд. долара или с 2,2 на сто повече на годишна база.

Външнотърговският дефицит е със 76,2% по-голям в сравнение с първите 10 месеца на миналата година, показват още обявените данни.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *