Туроператори и туристически агенти алармират, че са пред колапс

Сподели статията с твоите приятели:

Бизнесът на туроператори и туристически агенти у нас е изправен пред болезнен колапс вследствие на забраната и ограничаване на пътувания през последните 10 месеца, посочват туроператорските агенции. Датата 13 март, когато трябва да започне изплащането на задължения към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията от коронавирус, наближава, притеснени са те. 

Финансирането на бизнеса е орязано, а средствата се получават от фирмите с огромно закъснение. Оборотите през последните месеци, когато пътувания изобщо са били възможни, са почти нулеви. Така описа ситуацията Павлина Иванова председател на Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“, предаде БНР. 

Помощ от 10 милиона лева бяха предвидени като финансиране – 1% от оборота на фирмите за 2019 година. Реално само това са средства, които са получени от одобрените фирми, посочи Свидна Динева, управител на туроператорска агенция. 

Не минава гладко и кандидатстването за помощи пред Националната агенция за приходите, посочи Павлина Иванова. 

На 8-и февруари започна кандидатстването по обявената схема за предоставяне на безвъзмездни средства за туроператори и туристически агенти, като максималният размер на държавната помощ е 4% от оборота на фирмите през 2019 г. 

“Има три варианта за оправдаване на разходи. Задължително на първо място е връщане на пари на клиенти. Това е основната цел от тази програма”, посочи Иванова. 

Свидна Динева обаче коментира: “Изобщо не са достатъчни средствата, които са предвидени. Вторият транш е основно за връщане на парите на клиентите, но сумата, която всяка фирма ще получи, ще е недостатъчна за това”. 

Използването на кредити от туроператорите също не е работещо, добави още тя. 

Единствено сигурно в момента е изискването и желанието за разплащане с клиентите, коментира Павлина Иванова.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *