Туркменистан въвежда задължителна ваксинация срещу коронавирус | |

Сподели статията с твоите приятели:

Туркменистан обяви днес, че въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички пълнолетни граждани макар потайната централноазиатска страна да твърди, че не е регистрирала случаи на коронавирус, предаде АФП.

Вестник „Неутрален Туркменистан“, смятан за трибуна на правителството, написа, че всички граждани на възраст над 18 години „трябва да бъдат ваксинирани“. Изключение ще се прави за хора с медицински противопоказания към ваксинирането, посочи изданието, цитирайки здравното министерство.

„За да е ефективно превантивното ваксиниране, всеки от нас трябва активно да участва в този процес“, заяви здравното министерство.

Туркменистан одобри две руски и две китайски ваксини срещу COVID-19.

Изолираната централноазиатска държава е сред малкото страни, наред със Северна Корея, които още не са обявили случаи на заразени с коронавируса. Но чужди медии редовно поставят това под съмнение.

Съобщено бе, че турски дипломат, базиран в Туркменистан, е починал от заболяването миналата година, а посланикът на Великобритания потвърди през декември в социална медия, че се е заразил с вируса, докато е бил в страната.

През март миналата година властите обявиха, че думата „коронавирус“ е изхвърлена от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учебните заведения, болниците и различни ведомства, медиите също не биваше да споменават името на вируса в репортажи и публикации.

Граждани, които се движеха по улиците с маски и говореха за пандемията, рискуваха да бъдат арестувани.

Президентът на Туркменистан Гурбанбули Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство – степно седефче (Peganum harmala). По негово разпореждане билката се използва и за дезинфекция на обществените места в страната.

Миналия уикенд друга страна в Централна Азия – Таджикистан, направи ваксинирането срещу коронавируса задължително за гражданите над 18 години.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *