“Тук трябваше да има снимка”. Затвор за репортери за отразяване на протестите в Минск

Сподели статията с твоите приятели:

Водещи независими издания в Беларус излязоха с чисто бяла първа страница в четвъртък с надпис “Тук трябваше да има снимка”. Акцията е в знак на солидарност с двама фоторепортери, единият от Радио Свободна Европа, които бяха вкарани в затвора за това, че са отразявали протест.

Празните страници на вестници и интернет сайтове напомнят, че Аляксандър Васюкович и Уладз Гридзин са осъдени на 11 дни затвор за “участие в нерегламентирана акция”.

Гридзин е кореспондент на Радио Свободна Европа в Минск, а Васюкович е фотограф на свободна практика, който работи за независимото издание tut.by. В сряда двамата бяха признати за виновни за нарушаване на закона по време на протест. Техен приятел е глобен с 540 рубли (210 долара) по същото обвинение.

Тримата са задържани в бар в Минск от група маскирани мъже в неделя, 13 септември, когато десетки хиляди отново излязоха на протест срещу обявените официални резултати от изборите за президент на 9 август. Александър Лукашенко обяви победа с 80% и спечели шести президентски мандат.

Вътрешното министерство в Минск съобщи за над 400 ареста в този ден.

“Радио Свободна Европа осъжда присъдите над журналистите Уладз Гридзин и Аляксандър Васюкович за това, че просто са си вършили работата като журналисти – отразявали са новините”, каза изпълняващата длъжността президент на РСЕ Дейзи Синделар.

“Тези присъди са последният пример за атаката на правителството на Беларус срещу независимата журналистика и са ясен опит за заглушаване на репортерите, за да не казват истината за дълбоко нечестните избори и бруталната разправа с гражданите, която светът наблюдава няколко седмици”, каза Синделар.

Гридзин е и с отнета акредитация като представител на чужда медия. Властите отнеха акредитацията на най-малко 17 журналисти, петима от които от РСЕ.

На 4 септември четирима беларуски журналисти бяха осъдени на по три дни затвор, отново заради отразяване на антиправителствените протести в Минск.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *