Триморието ще има отражение и върху президентските избори

Сподели статията с твоите приятели:

– Как българското домакинство на инициативата Триморие на 8 и 9 юли ще повлияе на изборите, ако те са на 11 юли, г-н Чуков?
– Тази среща се провежда не просто по време на предизборната кампания, а в нейната решаваща фаза. Може да доведе или да не доведе до дивиденти за съответните партии. Всичко зависи от това как политическите им ръководства ще интерпретират форума. Но във всички случаи президентът Румен Радев ще бъде в печеливша позиция от Триморието. Защото срещата ще има отражение и върху кампанията за президентските избори, които са в края на годината.

Инициативата “Три морета” има икономически, финансов, образователен, инфраструктурен – по отношение на транспортните коридори, ефект. Както има, естествено, и военно-политическа проекция. По отношение на военно-политическата проекция електоратът в България, явно, е разделен доколкото не всички могат да осмислят реалната стойност на тази инициатива. За мен от инициативата “Три морета” най-много може да се облагодетелства президентът, защото той се оказва неин ротационен председател в навечерието на президентските избори. И изключително от него зависи по какъв начин ще можем да използваме тези фондове, които са предназначени за реализирането на проектите в направленията, които изброих преди малко. Знаем, че от американска страна ще бъдат инвестирани някъде около 1 млрд. долара, което е една много сериозна сума. Ние имаме уникалния шанс да се опитаме част от тези пари да бъдат инвестирани, да речем, в магистралата Бургас – Варна. Газохранилището в Чирен също би могло при определени инвестиции и определени газови схеми да се окаже хъб, който България да управлява и по този начин като енергиен център да имаме далеч по-голяма тежест, отколкото до този момент. А членовете на политическите партии в зависимост от това какви са техните предварителни нагласи по линията Съединени щати – България, ще следят много внимателно ръководствата и техните предизборни кампании, за да знаят как да насочат своя глас.

България е член на НАТО и ние би трябвало максимално да използваме този изключителен шанс, който ни предоставя тази инициатива по отношение на изграждане на инфраструктурни проекти на българска територия.

– Дали изборите няма да се проведат в силно идеологизирана среда покрай инициативата Три морета?
– Да, но тук е въпрос на умение на политическите сили и най-вече на държавния глава да обяснят подробно и много разбрано на българския гласоподавател, че в тази инициатива освен военно-политическата проекция има и много други, които могат да бъдат изключително полезни за икономиката на България. Давам един елементарен пример – по време на Студената война, когато в България имаше много малко асфалтирани пътища, от Атина до Солун имаше прекрасна магистрала, която бе направена на базата на инфраструктурни проекти, които имаха и военно-политическа проекция. Така че ние трябва да се опитаме тази инициатива, където като много мощен спонсор са САЩ, да я обърнем в наша полза в икономически план. Естествено, всички политически партии, както и държавният глава, ще се опитат – всеки по свой начин, в зависимост от своите политически умения и интелигентност да използват това мероприятие така, че да отклонят една част от вота в своя полза.

– Как ще повлияе инициативата на вота за отделните партии – в „Демократична България“, например, винаги са били атлантически настроени, а в БСП – русофилски? А тази инициатива е антируска.
– Ако това мероприятие се примитивизира и се обяснява през една много примитивна призма, то ще излезе, че инициативата, това е САЩ срещу Русия. Ние от този спор нямаме сметка и не можем да извлечем някаква изгода по простата причина, че България от геополитическа гледна точка се намира в римланда – става дума за територии, в които се сблъскват двата основни геополитически полюса. Територията на България, която ние не можем да сменим с някоя друга, е точно в тази област и то, когато противоречията между САЩ и Русия се изострят. И съответно, в България се поляризират и политическите формации, и населението. Тук въпросът е да излезем малко по-интелигентни и да се опитаме да избягаме от тази чисто политическа конфронтация. Да се опитаме да извлечем максимална полза за нашата държава. Естествено, че „Демократична България“ ще бъде за това мероприятие и ще го подкрепи. Друг въпрос е доколкото с подкрепата за това мероприятие, те ще подкрепят и президента. Моето лично мнение е, че в България голяма част от електората реагира първосигнално и много лесно слага етикети – на едните като русофили, на другите – като русофоби. Съответно – американофили – американофоби. Но, ако човек разсъждава малко по-информирано и интелигентно, ще разбере, че много пъти етикетите са погрешни.
Една част от електората на големите политически партии поради своето незнание и политическа неграмотност, ще играят ролята на т.нар. полезни идиоти.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *