Трима алпинисти от експедицията, в която участваше Атанас Скатов, изчезнаха в подножието на K2

Сподели статията с твоите приятели:

Трима алпинисти са изчезнали в подножието на втория по височина връх в света К2, съобщи БНР. Това се случи ден след като българинът Атанас Скатов загина в същия район. Те са част от същата експедиция.

За изчезването на алпинистите съобщи компанията организатор на експедицята Seven Summit Treks в Туитър. Липсва сигнал от техните GPS тракери. Организирана е спасителна мисия, която засега е без успех. Хеликоптер на пакистанската армия е успял да се издигне до височина 7000 метра, но не е открил алпинистите.

Исландецът Джон Снори, чилиецът Хуан Пабло Мор и пакистанецът Мухамад Али Садпара са потеглили към върха преди 30 часа. Последните сведения за тях дава синът на Мухамад Али – Саджид Садпара (20 г.), който ги е видял за последно преди почти денонощие, съобщи Дневник.

Той е бил с тях в петък при подстъпа към К2 – теснината „Гърлото на бутилката“ (около 7900 м) и се е върнал в лагер 3 (7350 м), защото му се е повредил апаратът за кислород. В момента той е в базовия лагер.

К2 е висок 8611 м. и се смята за по-труден технически и по-опасен от Еверест. Той е и най-смъртоносният от всички осемхилядници. Над 80 алпинисти са загубили живота си в подножието му, а по-малко от 320 души са го изкачили успешно.

През зимата условията са още по-предизвикателни, защото рискът от лавини е много висок. Силни ветрове развиват скорост до 200 км/ч, а температурите достигат мунис 50 градуса. К2 беше последният непокоряван през зимата осемхилядник, докато на 18 януари десетима непалци не го изкачиха заедно.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *