Тревогите на европейците във Великобритания

Сподели статията с твоите приятели:

Тази седмица изтече последният срок, в който живеещите във Великобритания граждани на ЕС можеха да легализират престоя си. Много работодатели обаче не познават механизма и мнозина чужденци се опасяват от дискриминация, разказва Deutsche Welle.

Оливер Филипс е германски гражданин, но живее и работи от години в Англия. На 26 декември 2020 г. кандидатства за статут за уседналост. “На 8 април 2021 г. получих мейл с информацията, че заявлението ми е прието. И накрая на 19 април 2021 г. пристигна отговор, че мога да остана в Англия”, разказва той.

През тези почти 4 месеца, колкото е продължила процедурата, Филипс (името му е променено от редакцията) е бил в пълно неведение докъде е стигнала тя, тъй като не съществува място, където той би могъл да се информира за това. През тези месеци той не е могъл да удостовери, например пред работодателя си, в банката или наемодателя на жилището, че всъщност той има право да остане във Великобритания. От сложната процедура се оплакват също и много други чужденци на Острова.

400 000 души още нямат статут

5,6 милиона граждани на ЕС кандидатстват по схемата за уседналост, която ще им позволи да останат във Великобритания. Те трябва да докажат, че преди края на 2020 г. са живели в Обединеното кралство.

“Още 400 000 европейски граждани все още чакат процедурата им да приключи. От месеци те стоят и не знаят какво се случва с кандидатурите им”, казва Майке Бон, съосновател на организацията “3 милиона”, която се бори за правата на европейските граждани на Острова след Brexit. “Тези хора сериозно се притесняват какво ще се случи с тях след 1 юли”, изтъква той. Хиляди българи получиха отказ да останат на Острова

Несигурност и дискриминация

Британското правителство първо трябваше да създаде процедура за европейските граждани. Защото във Великобритания няма служби за адресна регистрация. Новата система работи само дигитално – без служител на гише, без печати или документи на хартия.

Това създава сериозни проблеми, казва Бон. Много работодатели не се ориентират в новата система. “Дори човек да разполага с подобен сертификат, може да не получи работа. И често се стига до дискриминация, защото тук властва сериозно объркване как точно функционира новата дигитална система. Смятаме, че тези 400 000 души стават жертва не само на несигурност, но и на дискриминация”, обяснява той.

Британското правителство уверява, че всеки, който е подал онлайн заявление преди 1 юли, може да е спокоен, че то ще бъде обработено. В последните дни преди крайния срок на ден се подаваха хиляди заявления. Рекорд: 1 милион чужденци са напуснали Великобритания преди Brexit

“Англичаните са настроени много по-расистки”

Бон вижда в това политика, която е враждебна към емигрантите. “Каквото и да казва някой министър, цялата система във Великобритания е проектирана да постави граници и вътре. Работодателите, университетите, болниците – всички те трябва да проверят дали законно пребивавате в страната.” В противен случай, примерно работодателят, е заплашен от сериозни глоби. Няма работници: Brexit изгони източноевропейците

Филипс осъзнава, че редом с политиката на Борис Джонсън се е променило и настроението в обществото. “През последните 5 години англичаните се настроиха много по-расистки”, казва той. Оливер Филипс е щастлив, че е получил разрешение за дългосрочно пребиваване. Но преди първото си пътуване в чужбина той все пак се притеснява – кой знае дали тогава дигиталната система за проверка ще работи.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *