Талибаните претърсват от врата на врата: издирват мишени – хора работили за НАТО, заплашват семействата им | |

Сподели статията с твоите приятели:

Страховете на работилите за Запада в Афганистан, но оставени в страната след завладяването й от талибаните, започват да се оправдават.

Талибаните започнаха претърсване от врата на врата, за да открият хора, които са работили за НАТО при предишното правителство, предупреждава доклад на ООН, цитиран от Би Би Си. Те издирват потенциални “мишени” и заплашват членовете на семействата им, се казва в документа.

Това силно контрастира на публичното им заявление на пресконференция. “Ние помилвахме всички онези, които се бориха срещу нас. Враждата приключи“, заяви на 17 август  говорителят на талибаните Забихула Муджахид. На фона на миролюбивите изказвания талибани биеха жени и деца по улиците и стреляха по мъже, издигнали националния флаг – вместо талибанския – дори в Деня на независимостта, 19 август.

Издигането на националния флаг се превърна във формата на протест на населението срещу талибаните. Това обаче струваше не един човешки живот.

Предупреждението, че групировката се е прицелила в сътрудници е отправено чрез секретен доклад на норвежкия център за глобални анализи RHIPTO, който осигурява разузнавателна информация за ООН.

Голям брой хора вече са мишена на талибаните и заплахата към тях е кристално ясна, казва Кристиян Нелман, който ръководи екипа, изготвил доклада, пред Би Би Си.

В него пише, че освен ако не се предадат, талибаните ще преследват, разпитват и наказват членове на семействата на хората в “черния” списък на талибаните. Всеки в този списък е в сериозна опасност. Възможни са масови екзекуции.

Международните сили продължават да полагат усилия да изведат гражданите си от Афганистан. Официален представител на НАТО заяви в петък, че повече от 18 000 души са били евакуирани през последните пет дни от Кабул.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *