Талибаните обявиха, че са превзели Панджшир. Съпротивата призова за “въстание”

Сподели статията с твоите приятели:

Талибаните обявиха, че са превзели провинция Панджшир – последният район в Афганистан, който не беше под контрола им. Ръководството на антиталибанската съпротива в района отрече и каза, че техни бойци все още се сражават в Панджшир.

Говорителят на талибаните Зибула Муджахид каза в изявление на 6 септември, че Панджшир е изцяло под контрола на талибанските бойци. “С тази победа страната ни е напълно извадена от тресавището на войната”, каза говорителят.

Лидерът на Националния фронт на съпротивата Ахмад Масуд, който ръководи съпротивата в Панджшир, каза, че бойци на фронта все още се сражават и ще продължат да се сражават в провинцията.

В обръщение, разпространено в социалните мрежи и цитирано от Би Би Си, Ахмад Масуд призова афганистанците да се надигнат на “народно въстание” срещу талибаните.

До момента не е възможно независимо потвърждение на ситуацията в Панджшир. Електричеството, телефонните мрежи и интернет в провинцията са прекъснати от талибаните.

По-рано Масуд каза, че е готов да преговаря за споразумение за спиране на сраженията. Лидерът на съпротивата в Панджшир съобщи намеренията си на страницата си във Фейсбук.

“За да постигнем краен мир, сме готови да спрем сраженията при условие, че талибаните също спрат атаките си срещу Панджшир и Анадараб”, написа Масуд.

В събота се появиха първите съобщения за нови сражения в провинцията Панджшир – последния район в Афганистан, който не е под контрола на талибаните. И двете страни съобщиха на 5 септември, че са постигнали успех в битките.

Талибаните започнаха настъплението си в Афганистан след началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната. На 15 август те превзеха столицата Кабул. Последният регион, който остава извън контрола на групировката, е долината Панджшир.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *