Талибаните обявиха край на враждите и декларираха, че не искат врагове | |

Сподели статията с твоите приятели:

Не искаме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че Афганистан вече не е бойно поле. Ние помилвахме всички онези, които се бориха срещу нас. Враждите приключиха.

Това заяви на първата пресконференция след завладяването на страната говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Той обаче допълни, че “след 20 г. борба ние еманципирахме (страната) и изгонихме чужденците” и “това е гордост за цялата нация”.

Муджахид обяви още, че Афганистан няма да бъде център за бизнес с наркотици и отглеждане на мак.

Трябваше да влезем в Кабул

“Не искаме да виждаме хаос в Кабул. Планът ни беше да спрем пред портите на Кабул, за да може процесът на преход да приключи безпроблемно. Но за съжаление предишното правителство беше толкова некомпетентно. Техните сили за сигурност не можаха да направят нищо, за да гарантират сигурността. Трябваше да направим нещо. Трябваше да влезем в Кабул, за да гарантираме сигурността на жителите”, казва Муджахид.

Правата на жените – според шериата

Говорителят увери международната общност, че никой няма да пострада и че правата на жените ще се спазват, но по правилата на шериата.

“Ние имаме право да действаме според нашите религиозни принципи. Други държави имат различни подходи, правила и разпоредби. Афганистанците имат право да имат свои собствени правила и разпоредби в съответствие с нашите ценности”, допълни Муджахид.

По думите му талибаните се ангажират с правата на жените “съгласно системата на шериата” (ислямското право).

“Те ще работят рамо до рамо с нас. Бихме искали да уверим международната общност, че няма да има дискриминация. Те (жените) ще бъдат много активни в нашето общество”, допълни той.

Частните медии могат да продължат да бъдат свободни и независими

Говорителят на талибаните обяви, че частните медии ще продължат да бъдат свободни.

“Бих искал да уверя медиите, че сме ангажирани с медиите в нашите културни рамки. Те могат да продължат да бъдат свободни и независими”, обеща Муджахид.

Никой няма да бъде наказан

На въпрос за съдбата на афганистанците, работили с чужденци, Муджахид обеща никой да не бъде наказан. Отмъщение нямало да има за тях.

“Не искаме младежите, които са израснали тук, да напускат. Те са нашето богатство. Никой няма да почука на вратата им и да ги попита за кого са работили. Те ще бъдат в безопасност. Никой няма да бъде разпитван или преследван”, заяви говорителят на талибаните.

Работим за формиране на правителство

Захибула Муджахид посочи, че след като бъде сформирано правителството, ще бъде решено и за законите в страната.

“Нашата страна е мюсюлманска. Но когато става въпрос за опит, зрялост и визия, разбира се, че има огромна разлика между нас сега и преди 20 г. Има разлика в действията, които ще предприемем. Това е еволюционен процес”, обясни той.

Не искаме никой да напуска

“Налице е пълна сигурност в цялата страна. Никой никого няма да отвлича. Не искаме никой да напуска страната. Има амнистия, няма враждебност”, обяви още говорителят.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *