Сърбия затегна мерките, иска маски навсякъде

Сподели статията с твоите приятели:

Носенето на маски в Сърбия вече е задължително навсякъде извън дома – и на закрито, и на открито. Въведени са и други ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде Reuters.

Събирането на повече от 30 души е строго забранено. От днес маски ще носят всички, постоянно, и на закрито, и на открито, съобщи д-р Дария Кисич Тепавчевич, която е сред водещите фигури в борбата с Covid-19 в Сърбия. Тя е призовала хората да продължат да спазват социална дистанция.

Контролът на спазването на всички досегашни мерки ще бъде засилен. От понеделник най-голямата зала в страната “Белград Арена” отново става временна COVID болница.

Заведенията ще продължат да работят до 23:00 часа, при досегашните правила – носене на маски във всички ситуации освен когато седите на масата. Във всички заведения трябва да има служители, които да наблюдават за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Сърбия има 35 454 заразени и 770 починали. В четвъртък са регистрирани 203 нови случая. Според властите случаите се увеличават заради по-хладното време, което принуждава хората да стоят повече време на закрито.

Броят на заболелите в Сърбия постепенно се увеличава и макар ситуацията да е по-благоприятна, отколкото в други европейски страни, това не бива да ни успокоява, защото вирусът има голям потенциал за бързо разпространение и всички трябва да се постараем да спрем това, добави д-р Кисич Тепавчевич.

Искаме да действаме превантивно, да не реагираме чак когато имаме запълнени капацитети, преуморени хора, преживяхме това и няма причини да не се учим от собствените си и от чуждите грешки. Когато сме се държали отговорно, сме имали резултати, добавя министърът на здравеопазването Златибор Лончар.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *