Съпартийци критикуват Меркел заради Македония, тя звъни на Борисов да търсят решение | |

Сподели статията с твоите приятели:

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на критики в собствената си партия заради българската блокада за евроинтеграцията на Северна Македония.

Гюнтер Крихбаум, депутат от Християндемократически съюз, заяви в Бундестага, че блокадата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС е неуспех за германското председателство, а България злоупотребява със своята позиция. 

И трябва да бъде ясно заявено – чрез упражняване на натиск. Как оценявате шансовете за преодоляване на блокадата на България в близко бъдеще? – попита Гюнтер Крихбаум.

Меркел беше много кратка в своя отговор в Бундестага: “Говорих за пореден път с българския премиер Бойко Борисов и се надявам тези въпроси да бъдат решени скоро.”

Тази вечер и пресслужбата на българското правителство потвърди, че “министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес”.

“Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел, са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС” – заявиха още от правителствената информационна служба.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *