Създателите на играта Fortnite пренесоха войната с Apple и в Европа

Сподели статията с твоите приятели:

Миналото лято Epic Games, създателите на популярната игра Fortnite, започнаха шумна война с Apple, като ги обвиниха в монопол и злоупотреба с положението им във връзка с начина за разплащане за приложенията и игрите в App Store. Днес стана ясно, че студиото е подало жалба срещу Apple и при антитръстовите регулатори на Европейския съюз и развява флага с призива “Европа, освободи Fortnite”. 

Припомням ви, че през август на 2020 г. Epic Games решиха самоинициативно да пуснат ъпдейт за играта си Fortnite за iPhone, с който въведоха собствена разплащателна система. Така те се опитаха да заобиколят Apple и потребителите им да заплащат за платено съдържание в играта директно на тях, без никаква част от тези пари да отиват при собствениците на платформата. 

Резултатът беше ясен и не закъсня. Fortnite беше премахната от App Store. 

Сагата продължи да се развива в различни направления и през следващите месеци, а днес имаме още новини. Epic Games обявиха, че са подали жалба срещу Apple и пред антитръстовите регулатори в ЕС, като ги обвиняват, че не само са навредили, но и изцяло са елиминирали конкуренцията в разпространението на приложения и разплащанията за тях. 

Според Epic Games Apple използва контрола си върху екосистемата iOS, за да се облагодетелства и да блокира конкуренти, като злоупотребявайки с доминантната си позиция нарушава законите за конкуренцията в ЕС. Жалбата допълва вече подадените такива в САЩ, Австралия и Обединеното Кралство. 

“Потребителите имат право да инсталират приложения от каквито пожелаят източници”, твърдят Epic Games, което е най-малкото нелепо, както и цялата тази смешна история. Шефът на Epic Games, Тим Суийни, е споделил пред репортери, че Apple имат такса от 30% за разработчиците на приложения, която би могла да стане “50%, 90% или 100%”. Което е абсолютната истина и тяхно право, както Epic Games могат да решават колко струват платените добавки в тяхната игра, а потребителите от своя страна – дали искат да плащат за тях или да не я играят. 

Ще следя с интерес какво ще реши ЕС по случая. 

От Европейската комисия са потвърдили, че са получили жалбата и че ще вземат решение по нея на база своите стандартни процедури, пише Reuters.  

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *